He saivat Hämeen taidepalkinnot

Taidegraafikko Outi Kirves ja ohjaaja Juha Luukkonen saivat Hämeen taidepalkinnot. Hämeen taidetoimikunnan myöntämät 2 500 euron palkinnot jaettiin perjantaina Lahdessa.

Asikkalalainen Outi Kirves (s. 1960) on työskennellyt taidegraafikkona vuodesta 1983. Hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 1988.

Taidetoimikunta mainitsee palkintoperusteluissaan, että Kirveen teokset ovat suuria ja tyyli omintakeista ja tunnistettavaa. Ohuet kahdelle päällekkäiselle japaninpaperille painetut värikerrokset saavat värit hehkumaan maalauksellisina ja voimakkaina.

Kirves on oman tuotantonsa ohella kouluttanut erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita kuva-artesaaneiksi Kaarisillan ammattikoulussa Nastolassa. Kymmenvuotinen työ on tuottanut tulosta, ja myös hänen oppilaansa ovat saavuttaneet mainetta.

Outi Kirveen teoksia on useiden Suomen taidemuseoiden kokoelmissa ja joissakin yksityiskokoelmissa. Hän on pitänyt lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä, muun muassa Auran Galleriassa ja Galleria Brondalla.

Toinen palkinnon saajista, lahtelainen ohjaaja, TeM Juha Luukkonen (s. 1975) lähtee usein töissään liikkeelle paikallisista lähtökohdista. Palkinnon perusteluissa sanotaan hänen kuvaavan syrjäkylien Suomea tavalla, joka jättää katsojaansa voimakkaan jäljen.

Taidetoimikunnan mukaan hänen ohjauksensa eivät pyytele anteeksi, eivät selittele, jossittele tai ehdottele. Ne puhuvat suoraan ja kiertelemättä, aseenaan vahva sosiaalinen omatunto sekä voimakas ja omaehtoinen teatterikieli. Luukkosen ohjaukset ovat vetäneet myös nuorta sukupolvea maakuntateattereiden katsomoihin, mikä on ansio jo sinänsä.

Luukkosen ohjauksista tärkeimpiä ovat Janne Kuutio, Täällä Pohjantähden alla, Punainen viiva, Kahdeksan surmanluotia ja Sydänmaa.

Hän on tehnyt töitä useissa kaupunginteattereissa eri puolilla Suomea ja eri teatteriryhmissä kuten Teatteri Vanha Jukossa, Teatteri Takomossa, Teatteri Telakalla, Lilla Teaternissa ja perustamassaan Projektori-ryhmässä. Viimeisin ohjaus on Kouvolaan valmistunut Kymenlaakson laulu.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin. Palkinnot maksetaan veikkausvoittovaroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 2. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 3. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 4. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 5. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 6. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 7. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 8. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 9. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 10. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 11. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 12. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 13. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 14. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 15. 22.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Ei uusia tartuntoja, yksi henkilö sairaalahoidossa koronatartunnan takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.