"Kuinka on varaa sellaiseen?" - Erikoinen esitys Lahteen suunnitellusta metrolinjasta hämmästytti

Turkulaiset teekkarit hämmensivät Lahdessa väittämällä, että kaupunkiin on suunnitteilla metro. Kuvassa Helsingin metro. Sami Halinen / Lehtikuva

Timo-Pekka Heima

Lahdessa nähdyn Valtakunnallisen Teekkarijäynäkilpailun voittaja ratkesi perjantaina tuomariston valittua kisan voittajan. Jäynät näkyivät Lahden katukuvassa torstaina.

Ylipäätuomari Markus Karppanen kertoo, että jäynäkilpailu oli tänä vuonna kovatasoinen. Voitto matkasi pitkästä aikaa Ouluun tuotantotalousteekkareiden Optiemin joukkueelle.

Kaikki joukkueet suorittivat torstaina kaksi jäynää. Kisan voittanut oululaisjoukkue keksi, että kerrostalojen katoille on asennettu uusia matkapuhelinlähettimiä, joiden toimivuutta he testasivat.

Jäynääjät jakoivat koteihin mainoksia, joissa kerrotusta puhelinnumerosta voi selvittää uusien lähettimien toimivuutta.

Kun numeroon soitti, lähettimen toimintaa testattiin puhelimessa esimerkiksi siten, että soittajan pitää kolisuttaa kattiloita tai kilisyttää lasia. Näin saatiin ääniaaltoja, joista voi tutkia signaalia.

Jäynän viimeisessä vaiheessa kilpailijat lähtivät kotikäyntikierrokselle, jossa he pyysivät ihmisiä tekemään korkeita ja matalia ääniä. Lisäksi osaa jekutetuista pyydettiin menemään sisälle Faradayn häkkiin puhumaan puhelimeen, jotta puhelinsignaalin toimivuutta voi testata.

- Voittaneen jäynän vahvuus oli, että juksaamista jaksettiin viedä tarpeeksi pitkälle. Siinä selitettiin uskomatonta tarinaa, jonka ihmiset kuitenkin uskoivat ja olivat valmiita auttamaan asian selvittämisessä, kertoo ylipäätuomari Karppanen.

- Lähestymistapa oli hieman erilainen kuin perinteisissä jäynissä.

Karppanen kuvailee perinteiseksi jäynäksi esimerkiksi tuote-esittelyä ostoskeskuksessa. Esittelyssä on tavallisesti jokin hassu laite tai erikoinen tutkimus.

Lahdessa kauppakeskus Triossa jäynäyttäneellä tamperelaisjoukkueella oli laite, joka muutti minkä tahansa nesteen juomakelpoiseksi vedeksi. Ihmiset joivat tyytyväisenä vettä, joka oli muka puhdistettu esimerkiksi Lasolista.

Karppanen arvelee, että eniten keskustelua herätti jäynä Lahden metrosuunnitelmista.

- Turkulaisten porukka oli matkakeskuksen nurkalla kertomassa Lahteen suunnitellusta metrosta. Keskustelua syntyi esimerkiksi siitä, mistä metron pitäisi kulkea ja kuinka Lahdella on varaa sellaiseen.

Tekniikan Akateemiset TEK järjestää valtakunnallisen jäynäkilpailun kerran vuodessa. Vuotuisen kisan kohteeksi otetaan kaupunki, jossa ei opiskele teekkareita.

Kilpailun järjestäjän mukaan jäynä on tekniikan keinoja hyödyntävä käytännön pila, joka hauskuuttaa tekijöitään, jäynän kohteeksi joutuvaa ja suurta yleisöä. Jäynän tarkoituksena ei ole turmella, rienata, tuhota tai varastaa. Hyvä jäynä saattaa kuitenkin hämmentää tai liittyä ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen aiheeseen.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jouduitko näiden kepposten kohteeksi eilen tai tänään? 10.10.2014 21:38
  2. Tämä on kaikkien aikojen kuuluisin teekkarijäynä – hämmensi jopa meriarkeologeja 10.10.2014 22:32

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut