Vammaistutkimuksen professori: Vammaisten syrjintä on verrattavissa rasismiin, seksismiin ja homofobiaan

Vammaisten syrjintä on verrattavissa rasismiin, seksismiin ja homofobiaan. Tätä mieltä on vammaistutkimuksen professori, kasvatustieteen tohtori Simo Vehmas Helsingin yliopistosta.

- Jos joku väittää, ettei sitä ilmene Suomessa, hänellä on ongelma asian kanssa, Vehmas toteaa.

- Vammaisten kanssa liikkuessa näkee, että he joutuvat jatkuvasti kokemaan alentumista, sääliä, suoraa vittuilua ja jopa väkivaltaa. Kehitysvammaisten riski joutua väkivallan uhriksi on moninkertainen verrattuna niin sanottuihin normaaleihin ihmisiin.

Syrjintää ilmenee myös epäsuoremmin: fyysisesti rajoittuneet joutuvat aina kotoa lähtiessään miettimään, onko kohde sellainen, minne pääsee esimerkiksi pyörätuolilla.

Vehmasta kiinnostaa vammaisten yhteiskunnallinen asema, ja alan tutkimuksen keskeisin haaste onkin hänen mukaansa vammaisten osallisuuden lisääminen.Tavoitteena on vammaisten yhteiskunnallisen aseman parantaminen esimerkiksi esteettömyyttä, koulutusta ja työllisyyttä lisäämällä.

Vehmas painottaa, että Suomessa vammaisten koulutus- ja työllisyysaste on muita länsimaita huomattavasti alhaisempi.

- Täällä on kyllä hyvää tarkoittavia suojatyöpaikkoja, joissa vammaiset tekevät oikeaa työtä, mutta sille ei kuitenkaan ole tunnustettu oikean työn asemaa. Ihan kuin se olisi leikkiä tai ikuista harjoittelua.

Vammaisten osuus väestöstä on WHO:n ja Maailmanpankin vuonna 2011 julkaiseman tutkimuksen mukaan 15 prosenttia, ja suurin osa heistä elää kehitysmaissa. Suomen väestöstä kehitysvammaisten osuus on prosentin luokkaa.

Vehmaan mukaan määrän arviointia vaikeuttaa kuitenkin se, kuka määritellään vammaiseksi tai kehitysvammaiseksi.

Vammaisten osuus väestöstä on kasvanut, mutta yksi syy siihen on juuri määrittelyssä. Esimerkiksi autistien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti 1990-luvulta. Siihen asti autismi luokiteltiin mielisairaudeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut