Susanna Koski avoimena vuoden takaisesta rasismikohusta

Kokoomusnuorten puheenjohtaja seisoo yhä kohukirjauksen takana

Vasemmistoliiton Li Andersson (vas.) ja kokoomuksen Susanna Koski Helsingin kirjamessuilla torstaina. Jussi Nukari / Lehtikuva

Teppo Koskinen

Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja tuli ryminällä valtakunnan julkisuuteen runsas vuosi sitten.

Tuolloin mediaan päätyi tieto, jonka mukaan kokoomusnuoret ajoivat periaateohjelmassaan muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisen kieltävän pykälän poistamista laista. Vastikään puheenjohtajaksi valittu Koski päätyi julkisuuteen puolustamaan ohjelmaa, jota pidettiin rasistisena ja vähemmistöjä hav

Kohu sai kierroksia, kun MTV kertoi uutissivujen kolumnissa, ettei Koski tuntenut kirjauksen taustoja ja perusteluita.

Koski valottaa ajatuksiaan runsaan vuoden takaisesta mediakohusta torstaina julkaistavassa Punavihreä, Sinivalkoinen (Minerva) kirjeenvaihtokirjassa.

Hänen mukaansa kohu ei vaikuttanut niinkään häneen kuin hänen läheisiinsä. Osa oli huolissaan, osa käänsi selkänsä.

– Oli surullista huomata, miten minut henkilökohtaisesti tuntevat ihmiset alkoivat pöyristyä median esittelemästä Susanna Koskesta, koska olivat omien sanojensa mukaan vasta kohun myötä ymmärtäneet, millaisesta ihmisestä on kyse, Koski kirjoittaa.

Kohun aiheuttaneen kirjauksen takana Koski sanoo edelleen seisovansa, eikä pidä sitä osoituksena rasismista tai rasismin hyväksymisenä, vaan nykylainsäädännön korjaamisena:

– Kysymys kirjauksessa on siitä, pitääkö tyhmien tai sopimattomien mielipiteiden esittämisestä tulla rikosoikeudellisia seuraamuksia vai ei. Nykylainsäädännön puitteissa oikeasti rasistisia kommentteja laukovat öykkärit tuomitaan raastuvassa, minkä jälkeen he julistavat itsensä sananvapauden marttyyreiksi. Eikö tässä todella ole mikään edes hitusen pielessä?

Kosken mukaan nuorisopoliitikkojenkin pitää kuitenkin ymmärtää, että julkisuus on raadollista.

Raadollisuuden ymmärtäminen ei kuitenkaan tarkoita, että julkisuus pitäisi sellaisenaan hyväksyä. Sekä Koski että Punavihreä, Sinivalkoinen kirjan toinen kirjoittaja, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson pitävät vääränä sitä, että kohu henkilöityi Koskeen, kun kyse oli kuitenkin järjestön yhdessä muotoilemasta kannasta.

Puheenjohtajan tehtävä on puolustaa järjestönsä mielipiteenmuodostusta ja ohjelmaa, mutta arvostelijoiden olisi puolestaan syytä ymmärtää, miten poliittiset järjestöt toimivat, Koski ja Andersson kirjoittavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 6. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 10. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.