Koulujen päättäjäispäivän ilta toi poliisille kiirettä Lahdessa, vaikka sade hillitsi juhlintaa – jalkautuivat nuorten tapaamispaikoille

Hämeen poliisi on lisännyt resursseja Lahdessa koulujen päättäjäisviikonlopun varalle. JOHANNA ERJONSALO

Ruska Paronen

Lahdessa poliisilla oli paljon tehtäviä lauantai-illan aikana. Ne liittyivät sekä koulun päättymistä juhliviin nuoriin että vanhempiinkin juhlijoihin. Etenkin koulun loppumisen juhlinta sai väkeä runsaasti liikkeelle. Hämeen poliisilla riitti tehtäviä sunnuntaina aamuun asti. Yhteensä Hämeen poliisille kirjattiin vuorokaudessa 342 hälytysluontoista tehtävää.

Alkuillasta alkanut sade rauhoitti menoa jonkin verran. Nuoret työllistivät poliisia poikkeuksellisen paljon tavalliseen viikonloppuun verrattuna, mutta suunnilleen saman verran kuin yleensä koulujen päättymispäivänä, poliisi arvioi myöhään lauantai-iltana.

- Olemme vieneet päihtyneitä nuoria kotiinsa ja sosiaalipäivystykseen, kerrottiin Hämeen poliisin tilannekeskuksesta.

Poliisi varautui  kiireiseen yöhön Lahdessa. Poliisin mukaan viime vuonna koulujen päättäjäisviikonloppu sujui poikkeuksellisen rauhallisesti, mutta kesäloman alun viikonloppu on yleensä työntäyteinen.

– Viikonloppuna poliisi jalkautui esimerkiksi nuorten tapaamispaikkoihin, joita on sekä keskustassa että taajamissa. Se tehdään, mikä ehditään, mutta viikonloppuna käytössä on normaalia enemmän resursseja, tilannekeskuksesta kerrottiin.

Valvottavaa riittikin. Keskustan juhlintaa valvomassa ollut poliisipartio tapasi lauantaina illalla Vapaudenkadulla parikymppisen miehen, jonka hallusta löytyi kääntöveitsi ja nyrkkirauta. Poliisi epäilee miestä vaarallisten esineiden hallussapidosta.

Päijät-Hämeen yhteispäivystyskeskuksen Akuutti24:n vastaava sairaanhoitaja Jonna Silenius sanoo, että päättäjäisviikonloppu on tunnetusti päivystyksen yksi kesän kiireisimmistä viikonlopuista ja myös tänä vuonna kiireeseen on varauduttu.

– Erityisesti alaikäiset ruuhkauttavat hoidon, koska alkoholin kanssa on tullut ylilyöntejä. Lisäksi, kun ollaan juhlamielellä liikenteessä, niin siinä voi sattua viattomampiakin haavereita, Silenius sanoo.

Hänen mukaansa olisi tärkeää, että nuoret katsoisivat ystäviensä perään ja uskaltaisivat tukeutua vanhempiinsa, vaikka olisivatkin juopuneita.

– Monesti voi olla niin, että juopunut alaikäinen nuori ei uskalla soittaa vanhemmilleen, vaikka tarvitsisi apua. Lisäksi kaveritkaan eivät välttämättä uskalla soittaa ystävänsä vanhemmille, vaikka tämä olisi huonossa kunnossa, Silenius harmittelee.

Ensihoitaja Juha Halme Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta toivoo tällä Facebook-videolla, että koulun päättymistä juhlivat nuoret pitäisivät huolta itsestään ja ystävistään.

Juttua muokattu 1.6. kello 23.35. Lisätty alkuun poliisin kommentteja illan kulusta. Juttua päivitetty 2.6. kello 9.35 poliisin tehtävien määrällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 7. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 8. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 9. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 10. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 11. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 12. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän
 13. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 14. Museoidut Gösta Sundqvist ja Matti Nykänen pääsevät taas esille Lahdessa
 15. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Tulipalon sammutustyöt ovat jatkuneet Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 3. Fingerpori 29.5.2020
 4. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 5. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 6. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 7. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 8. Purkupiha oy:n palo huomattiin yrityksen valvomosta: "Ehdimme viritellä alkusammutusletkuja, mutta ei tulipalo ollut hallittavissa". Lähiyrityksestäkin riennettiin apuun, koska "naapuria ei jätetä"
 9. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 10. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 11. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 12. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu todennäköisesti perjantaiaamuun saakka, savusta ei enää ole vaaraa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 15. Viivi ja Wagner 28.5.2020

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.