Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pelaaminen sujuu, mutta taulukkolaskenta ei - suomalaisnuorten tietotekniikkataidoissa petraamisen varaa

Suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten tietotekniset kyvyt jäävät alle EU:n keskiarvon. Tutkimuslaitos Eurostatin tietokoneen käytön perusosaamista koskevassa vertailussa vain 33 prosenttia suomalaisista 16-29-vuotiaista osaa suorittaa vähintään kolme tavanomaista tietoteknistä tehtävää.

Kolmenkymmenen Euroopan maan vertailussa Suomi jää vertailun keskivaiheille yhdessä Kreikan, Maltan, Itävallan ja Iso-Britannian kanssa. Parhaiten perustehtäviä osataan vertailun mukaan Alankomaissa, Slovakiassa ja Saksassa, heikoiten Sloveniassa, Liettuassa ja Romaniassa.

Koulutuskeskus Salpauksen Nastolan opetusalapäällikön Anu Snellmanin mukaan Eurostatin tutkimuksessa piilee totuuden siemen.

- Facebookit ynnä mutta sujuvat nuorilta hyvin, mutta jos pitää ruveta Excel-taulukoita tekemään, monella menee sormi suuhun, hän kiteyttää ongelman.

Snellman kertoo, että älypuhelinten ja taulutietokoneiden myötä erilaiset laitteet ovat tulleet osaksi nuorten arkipäivää.

- Suurimmalla osalla lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoista on jokin laite, ja koululla on jonkin verran lainalaitteita.

Ongelmaksi koulunkäynnin kannalta muodostuukin nuorten into käyttää laitteita lähes yksinomaan viihdetarkoituksiin. Snellmanin mielestä tietotekniikan hyötykäyttö tulisi tehdä lapsille ja nuorille tutuksi jo koulutien alkuvaiheessa.

- Opiskelijat ovat esimerkiksi ottaneet hirveän vähän käyttöön e-kirjoja, vaikka mahdollisuuksia olisi.

Nuorison ohessa myös opettajilla on Snellmanin mukaan parannettavaa modernin tekniikan ja perinteisten opetusmenetelmien yhteensovittamisessa.

- Asiassa pitää mennä opettajien kautta eteenpäin, eli ensin opettajat kokeilemaan ja ottamaan mukaan uudenlaisia opiskelumenetelmiä.

Aiheesta lisää maanantain Etelä-Suomen Sanomissa.