Etyj: Ukrainan vaalit olivat rehelliset

Ukrainan eiliset parlamenttivaalit sujuivat rehellisesti, arvioivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijat.

Heidän mukaansa vaaleissa noudatettiin pääosin demokratian sääntöjä ja ne tarjosivat äänestäjille todellisen valinnan mahdollisuuden. Etyjin edustaja pitää vaaleja merkittävänä virstanpylväänä Ukrainalle sen pyrkiessä lujittamaan demokraattisia vaalikäytäntöjä.

Vaalien ääntenlasku on edennyt puoliväliin, kertoo ukrainalainen uutistoimisto Unian.

Johdossa ovat pääministeri Arseni Jatsenjukin ja presidentti Petro Poroshenkon puolueet. Niiden äänimäärät ovat miltei samat: kumpikin on saanut yli 21 prosenttia äänistä.

Puolueiden kannatusluvuissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia ääntenlaskun edetessä.

Ukrainassa aloitellaan jo hallitusneuvotteluja. Presidentin ja pääministerin puolueiden ohella keskusteluihin on tarkoitus ottaa kolme pienempää puoluetta, uutisoi Unian.

Sen sijaan Venäjä-mielinen Oppositioblokki aiotaan jättää keskustelujen ulkopuolelle.

Venäjä arvioi Ukrainan parlamenttivaalien antavan mahdollisuuden rauhaan Itä-Ukrainassa. Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasin tähdentää, että rauhan ratkaisua kannattavat puolueet ovat saamassa parlamenttiin enemmistön. Karasinin kommenteista kertoi uutistoimisto RIA Novosti.

Karasin sanoo kuitenkin olevansa huolissaan kansallismielisten voimien osuuden kasvusta. Tämä voi hänen mukaansa lisätä taistelujen varaa.

Keskusvaalikunta on ilmoittanut äänestysprosentiksi 52,4. Uutistoimisto Unianin mukaan se on alhaisin Ukrainan historiassa.

Ahkerimmin äänestettiin Lvivin alueella Länsi-Ukrainassa, missä prosentti nousi 70:een. Alhaisimpia lukemia mitattiin Itä-Ukrainassa, missä separatistialueilla ei voitu paikoin äänestää lainkaan. Kiovassa äänestysprosentti oli lähes 56.

Aleksanteri-instituutin tutkija Mark Teramae povaa hallitusneuvotteluista vaikeita. Teramae sanoo, ettei mikään Ukrainan politiikassa ole koskaan helppoa tai varmaa.

– Koalition muodostaminen on poikkeuksellisen vaikeaa, Teramae sanoi varhain aamulla STT:lle.

Vaikka ukrainalaiset näyttävät valinneen Euroopan, varoittaa Teramae menemästä asioiden edelle. Hän muistuttaa tilanteesta vuosina 2005–2006, jolloin silloinkin ilmassa oli "euforiaa tulevista muutoksista ja demokratiasta".

– Johdossa olevat puolueet ovat aiemminkin päättäneet viedä Ukrainan Eurooppaan, mutta korruptio ja riitely vesittivät aikeet. Täytyy siis odottaa ja katsoa, onko oikeasti muutoksia tulossa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut