Lupa tuli: lasten ja nuorten harrastusryhmät voivat taas toimia Lahdessa ja Hollolassa – 12 vuotta täyttäneillä pitää olla kasvomaski, poikkeuksena urheilusuoritus

Lasten ja nuorten harrastaminen voi taas jatkua Lahdessa ja Hollolassa. Koronasuosituksia ja -rajoituksia tarkastellaan seuraavan kerran 8. helmikuuta. Sirpa Repo

Nina Räty

Alle 20-vuotiaiden harrastusryhmät voivat taas jatkua sisätiloissa myös Lahdessa ja Hollolassa tiistaista alkaen. Toiminnassa tulee noudattaa erityisiä turvallisuusohjeita. Aikuisten sisätiloissa toimivat harrastusryhmät ovat edelleen tauolla.

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä käsitteli asiaa maanantaina. Turvallisuusohjeiden mukaan lasten ja nuorten harrastusryhmissä voi olla enintään 20 harrastajaa. Ohjaajien ja 12 vuotta täyttäneiden harrastajien pitää käyttää kasvomaskia muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana. Turvavälejä täytyy noudattaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen kaikkia suosituksia ja rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran viimeistään ensi maanantaina 8. helmikuuta.

Seurat pääsivät esittämään kysymyksiä Lahden, Hollolan ja hyvinvointiyhtymän edustajille lasten ryhmäharrastusten rajoittamisesta – "Pohdinta oli varmasti ajallisesti mittavinta, mitä on tehty"

Alueen koronaepidemian tilanne on viime viikkoina parantunut, ja koko yhtymän alue on kiihtymisvaiheessa. Epidemiatilanne on Suomessa kuitenkin huonontunut viimeisten viikkojen aikana selvästi. Koronatilanne on paikoin heikentynyt nopeasti massatartuntojen myötä. Siksi yhtymän alueella pidetään toistaiseksi pääosin voimassa leviämisvaiheen rajoitukset ja muut toimenpiteet.

Kansallisten ohjeiden mukaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa voidaan rajoittaa vain erityisen harkinnan jälkeen. Näistä harrastuksista on alueella tullut hyvin vähän koronatartuntoja. Toisaalta harrastusten rajoittamisella on ilmeiset haitalliset vaikutukset erityisesti Päijät-Hämeen tilanteessa. Tässä vaiheessa on mahdollista keventää lasten ja nuorten ryhmäharrastuksiin liittyviä suosituksia, yhtymästä kerrotaan.

Hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen korostaa, että lasten ja nuorten harrastustoiminnassa on hyvä noudattaa mahdollisimman huolellisesti turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä.

– Tiedämme, että alueemme seurat ja muut järjestäjät toimivat vastuullisesti myös lasten ja nuorten ryhmäharrastuksien yhteydessä. Se on varmastikin vähentänyt näissä toiminnoissa ilmaantuneiden tartuntojen määrää.

Salibandystä tuli lumisählyä: lasten sisätreenit siirtyivät Lahdessa ulos koronarajoitusten takia – "Tässä on kyse myös sosiaalisesta kanssakäymisestä"

Lasten ja nuorten sisäharrastukset

Näitä periaatteita täytyy noudattaa

Harrastusryhmän kokoonpano on vakiintunut ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen.

Ryhmän enimmäiskoko sisätiloissa on 20.

Toiminnassa noudatetaan viranomaisten ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.

Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.

Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi.

Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Suurissa tiloissa voi toimia useampi ryhmä kuitenkin siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa.

Ryhmäkoon mitoittamisesta ja valvonnasta sekä muiden ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.

Harrastukseen saattajat, kuten vanhemmat, eivät tule sisätiloihin. Alle kouluikäisten saattamisen osalta voidaan tehdä erityisjärjestelyjä.

Kaikessa toiminnassa harrastustilojen pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain täysin välttämättömään käyttöön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut