Perjantai on palapelipäivä – jättisuuret palapelit kasvattavat suosiotaan

Joissain kirjastoissa on normaaliaikana mahdollisuus osallistua palapelin kokoamiseen. Helena Kuosmanen

Kansainvälistä palapelipäivää vietetään perjantaina 29. tammikuuta.

Maailman ensimmäinen palapeli kehitettiin tiettävästi 1760-luvulla, kun brittiläinen karttojentekijä John Spilsbury sahasi valtiot erilleen puisesta karttapohjasta, kertoo Hintaopas.fi:n tiedote.

Palapelien suosio räjähti Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, ja myynnin huippuaikaa vietettiin vuoden 1933 suuren laman aikana. Palapelejä myytiin tuolloin Yhdysvalloissa jopa 10 miljoonaa kappaletta viikossa. Sen jälkeen palapelit ovat olleet niin lasten kuin aikuisten suosiossa kaikkialla maailmassa.

Kansainvälisen palapelipäivän viettäminen aloitettiin tiettävästi vuonna 1995 yhdysvaltalaisten peliyhtiöiden aloitteesta.

Toinen tarina kertoo, että päivän on “perustanut” vuonna 2002 yhdysvaltalainen palapelien ja ristikoiden tekijä Jodi Jill. Joka tapauksessa päivä saa erityisen paljon huomiota nimenomaan Yhdysvalloissa, ja leviää erityisesti sosiaalisessa mediassa muuallakin maailmassa.

Palapelien suosion kasvu koronavuonna on havaittu myös hintavertailupalvelu Hintaoppaan hakuklikeissä. Ruotsissa nähdään jo, että suosio suorastaan räjähti viime vuonna.

Klassisten maisemakuvien lisäksi Hintaoppaan suosituimpien palapelien listalla on elokuvista ja saduista tuttuja hahmoja.

Suosiossa ovat myös jättisuuret palapelit, joissa on jopa kymmeniätuhansia paloja.

Juuri nyt Hintaoppaan kolme suosituinta palapeliä ovat Clementonin tuhatpalainen Museum Collection Universal Judgement, Ravensburgerin yli 40 000 palaa sisältävä Disney Gravity ja Roll your Puzzle -palapelimatto.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut