Taiteilijat odottavat innoissaan Nastolan kunnantalon kesänäyttelyä – "Kauhean usein ei pääse riehumaan näin"

Taideteokset valtaavat Nastolan kunnantalon. Taiteilijat pääsevät ripustamaan teoksia erikoisiin paikkoihin osin tyhjillään olevassa virastossa.

Pirita Lautala tutustuu Liisa Helannon kanssa kunnantalon näyttelytiloihin. Kesällä ikkunan edessä on puita, jotka värjäävät valoa vihertäväksi. Se on otettava huomioon teoksia ripustaessa. Ronja Koskinen

Anne Honkanen

Kuvataiteilija Pirita Lautala harppoo huoneen päästä päähän.

– Noin neljä ja puoli kertaa kolme metriä, arvioi Lautala karkeasti huoneen kokoa.

Kuvataiteilija Kirsimaria E. Törönen nauraa vieressä, että nyt ollaan sottapyttypuolella. Mittojen ei tarvitse olla ihan tarkkoja. Törönen uskoo, että sisäsiistien puolella on tarkempaa.

– Tälle puolelle on laitettu taiteilijoita, joiden töistä voi syntyä sotkua. Minä olen varannut työtäni varten 20 litraa lateksia ja 20 kiloa kipsiä. Peitän ensin koko huoneen valkoisella maalilla, Törönen valottaa suunnitelmiaan.

Teokseen kuuluvat tärkeänä osana myös paperit. Ne sopivatkin hyvin huoneeseen, jonne Törönen suunnittelee teostaan: ollaanhan nyt Nastolan vanhassa kunnantalossa, jossa varmasti on aikoinaan pyöritelty yhtä jos toista paperia.

Sami Funken työt tulevat entisen teknisen osaston tiloihin. Ronja Koskinen

Sisäsiistien puolella

Valokuvaaja Sami Funke kaivaa esille rullamitan selvittääkseen tarkalleen, minkä kokoinen on seinä, johon hän aikoo laittaa valokuvatapetin.

Nyt ollaan selvästi sisäsiistien puolella.

Funken työt ovat siinä osassa kunnantaloa, jossa kunnantalon opasteiden mukaan sijaitsee tekninen osasto. Taiteilijan mukaan hänen valokuvateoksensa sopivat sinne hyvin.

– Olen kuvannut paljon hylättyjä rakennuksia mummon mökeistä julkisiin tiloihin.

Funken valokuvat ripustetaan entiseen vesilaitosteknikon huoneeseen. Valokuvaaja suunnittelee tuovansa sinne kuvia erityisesti entisistä kuntien tiloista.

Pirita Lautala oli tyytyväinen Nastolan kunnantalon tarjoamiin näyttelytiloihin.

Tilaa tuhat neliötä

Lautala, Törönen ja Funke ovat tutustumassa Nastolan kunnantaloon, jossa järjestettävään kesänäyttelyyn on tulossa myös heidän teoksiaan. Kunnantalossa avautuu 12. kesäkuuta laaja kuvataidenäyttely, jossa on mukana hiukan yli 20 taiteilijaa.

Osa kunnantalosta on näyttelyä järjestävän Nastola-seuran puheenjohtajan Liisa Helannon mukaan ollut käyttökiellossa, mutta taiteilijat on päästetty toteuttamaan sinne näyttelyä.

Tilaa näyttelyä varten on ruhtinaallisesti, tuhannen neliön verran. Helannon mukaan taiteilijoilla on myös melkoisen vapaat kädet toteuttaa teoksiaan entisiin toimistotiloihin.

Kunnantalo tarjoaa paljon erikoisia paikkoja teosten ripustamiseen. Teoksia tulee toimistohuoneisiin, mutta niiden lisäksi myös portaikkoon, komeroihin ja esimerkiksi käytäviin.

Maineikas kuraattori

Nastolan kesänäyttelyn kokoaa maineikas helsinkiläinen kuraattori Veikko Halmetoja, joka on tullut tunnetuksi muun muassa Mäntän kuvataideviikkojen taiteellisena johtajana.

Halmetojalla on maine kuraattorina, joka ajattelee näyttelyä rakentaessaan erityisesti kävijöitä. Halmetoja sanoo, että maineella on katetta.

– Minulle on ensisijainen asia, että näyttely on kävijän kannalta kokemuksellinen ja elämyksellinen.

Näyttelykierroksen päätteeksi kuraattorin toive on, että kaikilla vierailla olisi näyttelyssä omat suosikkiteoksensa.

Sen varmistamiseksi kuraattori on valinnut jokaisen näyttelyyn tulevan teoksen, joita on noin 200.

– Kaikki teokset menevät minun käsieni kautta. Jopa maineikkaimpien taiteilijoiden, kuten Elina Brotheruksen teokset, valitsen itse.

Virastotalon seinät ovat paikoin värikkäät.

Toimistohuonekaluja lisää

Taiteilijoiden tutustumiskierros Nastolan kunnantalolla alkaa olla lopuillaan. Lautala, Törönen ja Funke vaikuttavat tyytyväisiltä näyttelytiloihin, joissa on jäljellä paljon muistumia entisestä elämästä kunnantalona.

Pirita Lautala toivoo omaan huoneeseensa jopa lisää muistumia siitä: toimistopöytiä ja tasoja, joita voisi hyödyntää teosten ripustamisessa.

Kirsimaria E. Törönen hyrisee tyytyväisenä Lautalan vieressä.

– Tästä tulee kivaa. Kauhean usein ei pääse riehumaan näin.

Paljon kiinnostavaa oheisohjelmaa

Nastolan taidekesä -tapahtumassa on paljon muutakin ohjelmaa taidenäyttelyn lisäksi.

Sarjakuvaa keskittyy Väristyksiä-festivaali, joka pidetään 15.–16. kesäkuuta. Festivaalin ohjelmassa on muun muassa sarjakuvatyöpajoja ja paneelikeskustelu, jossa ruoditaan suomalaista sarjakuvaa yhteiskunnan muutoksen esittäjänä. Työpajoissa paneudutaan muun muassa muslimien päähuivin piirtämiseen.

Tyhjenevistä tiloista ja niiden uudesta elämästä puhutaan puolestaan 8. elokuuta järjestettävässä paneelikeskustelussa. Puhujien joukossa ovat muun muassa hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sekä toimitusjohtaja ja muusikko Sipe Santapukki.

Nastolan taidekesä: Kuvakirja-näyttely 12.6.–18.8.

Aiheeseen liittyvää

  1. 10 vinkkiä Päijät-Hämeen kesänäyttelyihin – katso listalta, missä silmä lepää tänä kesänä 4.6.2019 17:47

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut