Luokka-asema periytyy yhä Suomessa - Näin erottuu eliitti

Eliitti pyrkii erottautumaan esimerkiksi kulttuurimieltymystensä avulla. Tuomas Linna / ESS arkisto

Luokka-asema periytyy Suomessa edelleen vahvasti, ja se ilmenee elämäntyylissä ja harrastuksissa, arvioivat historioitsija Laura Kolbe ja sosiologi Semi Purhonen.

Kolbe on tutkinut tuoreimmassa kirjassaan yläluokkaa, sen arvoja ja elämäntapaa ennen ja nyt. Purhonen oli mukana laajassa tutkimushankkeessa, joka selvitti maun ja kulttuurisen osallisuuden eriytymistä. Yhteishaastattelussa he avioivat, että vanha luokkajako on osittain palaamassa ja eliitti erottumassa tavallisesta kansasta.

– Jos katsoo, mihin eliitin lapset päätyvät, niin paljon mennään Handelshögskolaniin tai lukemaan lääkäreiksi, Kolbe sanoo.

Korkea koulutus ja tulotaso ilmenevät muun muassa kulttuuriharrastuksissa.

– Arvostettua makua on esimerkiksi Image-lehden lukeminen ja modernista taiteesta tai taide-elokuvasta pitäminen. Epäarvostettua makua edustavat muun muassa 7 päivää -lehti, tosi-tv:n katsominen ja populaari kansankulttuuri, Purhonen mainitsee.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut