Lahtelaiskaverukset kehittivät uuden tavan kerätä ja palauttaa pulloja

Mika Lahtinen, Jarkko Suomalainen ja Lauri Luukkonen kehittivät mobiilisovelluksen pullojen ja tölkkien kierrättämisen helpottamiseksi. Reinto oy

Oskari Valtonen

Kun pari vuotta sitten lahtelaisen Jarkko Suomalaisen kodin nurkkiin alkoi kerääntyä täysiä pullo- ja tölkkipusseja, hän ryhtyi pohtimaan helpompaa ja vaivattomampaa tapaa saada ne palautettua.

Mietinnän pohjalta syntyi idea mobiilisovelluksesta, jonka avulla palauttamisen saisi hoidettua vaikka kotoa käsin. Suomalainen perusti idean pohjalta yrityksen ystäviensä Lauri Luukkosen ja Mika Lahtisen kanssa. Nyt Reinto oy:n ensimmäinen tuote, Canit-sovellus, on jalostunut valmiiksi.

"Canittamisen" ideana on, että pulloista ja tölkeistä eroon haluava laittaa niistä sovellukseen ensin myynti-ilmoituksen. Ilmoitukset näkyvät kartalla ja muut käyttäjät voivat sopia pullojen ostamisesta. Ostaja maksaa myyjälle palautettavista pulloista noin puolikkaan hinnan niiden pantin kokonaisarvosta. Näin molemmat osapuolet hyötyvät kaupasta. Myyjä pääsee pulloista eroon ja pullojen ostaja saa rahaa.

<story-element type="image"><relation source="ece-auto-gen" sourceid="43bcc4b8-9e5f-4dd7-a46c-894b8f362837" publication-name="media"></relation>

Sovellus julkaistiin kesäkuun alussa ja siihen on heti suhtauduttu positiivisesti. Suomalaiselta haettiin itseltäänkin jo pari kassillista pulloja ja tölkkejä.

– Tosi kiva, kun olemme saaneet heti hyvän vastaanoton. Eilen oli tosi jännittävä päivä ja tänään vähän helpottaa. Tosi hyvä fiilis.

Vaikka Suomen panttijärjestelmä toimii hyvin ja palautusaste on yli 90 prosenttia, Suomalaisen mukaan palautumatta jääneiden pullojen arvo pyörii silti miljoonissa euroissa.

Sovelluksella on luonnollisesti myös positiivinen vaikutus ympäristöön.

– On meidän kaikkien yhteinen asia huolehtia siitä, että jokainen tölkki ja pullo päätyy asianmukaiseen jatkokäsittelyyn. Nyt edes kiire tai palautuspisteen sijainti ei ole enää este kierrättämiselle. Roskakori tai etenkään luonto ei ole tölkkien oikea paikka.

Yrityksen suunnitelmissa on julkaista sovellus myös muissa Pohjoismaissa ja mahdollisesti sen jälkeen vielä kauempanakin.

– Haluamme olla mukana pitämässä huolta yhteisestä ympäristöstämme – niin täällä Suomessa kuin ulkomaillakin, Suomalainen summaa.

Sovellus

Näin Canit toimii:

1. Ilmoita sovelluksessa niiden tyhjien pullojen ja tölkkien määrä, joista haluat päästä eroon.2. Myynti-ilmoitukset näkyvät kartalla ja muut Canit-käyttäjät tekevät niihin ostopyyntöjä. Ostajan maksama hinta on sidottu myytävien tölkkien ja pullojen määrään.3. Valitse saamistasi ostajaehdokkaista se, kuka tulee hakemaan tölkit ja pullot luotasi.4. Valitsemasi käyttäjä tulee luoksesi siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut.5. Kun olet antanut tölkit ja pullot ostajalle, vahvista kauppa sovelluksessa samaan aikaan ostajan kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.