Puolet valituista Lahdessa opiskelleita – Lahden Kansanopisto oli kovaa valuuttaa Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnoissa

Kansanopiston teatterikoulutus on hyvin kiinni ajassaan, huomauttaa Timo Raita (keskellä). Mirja Hussain

Ilkka Kuosmanen

Peräti puolet tänä vuonna Teatterikorkeakoulun näyttelijäopintoihin valituista 12 opiskelijasta on opiskellut jossain vaiheessa Lahden kansanopistossa.

– Onhan tämä komeata, kommentoi kansanopiston teatterikoulutusta johtava Timo Raita.

Teakin näyttelijäopintoihin valittiin aiemmin Lahdessa opiskelleista Veera Anttila, Ville Hilska, Milla Kaitalahti, Heikki Nousiainen, Julius Susimäki ja Juuso Timonen. Lisäksi Teakin maisteriopintoihin suuntaa Onerva Kärkkäinen, ohjaajakoulutukseen Emma Mattila ja dramaturgiaan Mikael Karkkonen.

Ville Hilska pääsi Teakiin neljännellä yrittämällä. Pertti Louhelainen

Kansanopiston todistus oli kovaa valuuttaa myös Tampereen yliopiston näyttelijäntyön opiskelijavalinnassa. Vanhoista alumneista Nätyssä aloittavat Henriikka Heiskanen, Esme Kaislakari, Eero-Heikki Puustinen, Miika Suonperä ja Lasse Viitamäki.

Raita arvelee, että hyvä menestys selittyy sillä, että kansanopiston teatterikoulutus on hyvin kiinni ajassaan.

– Meillä on todella tasokas opiskelijamateriaali ja teemme pitkäjänteistä työtä, jonka kantaa hedelmää vuosien jälkeenkin, Raita sanoo.

Vaikka moni mieltää Kansanopiston teatterilinjan eräänlaisena preppauskurssina taidekorkeakouluihin, Raita huomauttaa, että monet koulusta valmistuneet ovat sijoittuneet myös suoraan työelämään.

– Esimerkkeinä Joonatan Perälä Linnateatterissa sekä Kalle Kurikkala Turun ja Seinäjoen kaupunginteattereissa, Raita listaa.

Kansanopiston omat pääsykokeet ovat juhannusta edeltävällä viikolla. Raidan mukaan teatterilinjalle hakijoita oli tänä vuonna noin sata.

– Joukossa oli nyt enemmän lahtelaisia kuin pitkiin aikoihin. Meille hakee paljon esimerkiksi Tiirismaan lukion ja Lahden Nuorisoteatterin väkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.