Puolet valituista Lahdessa opiskelleita – Lahden Kansanopisto oli kovaa valuuttaa Teatterikorkeakoulun opiskelijavalinnoissa

Kansanopiston teatterikoulutus on hyvin kiinni ajassaan, huomauttaa Timo Raita (keskellä). Mirja Hussain

Ilkka Kuosmanen

Peräti puolet tänä vuonna Teatterikorkeakoulun näyttelijäopintoihin valituista 12 opiskelijasta on opiskellut jossain vaiheessa Lahden kansanopistossa.

– Onhan tämä komeata, kommentoi kansanopiston teatterikoulutusta johtava Timo Raita.

Teakin näyttelijäopintoihin valittiin aiemmin Lahdessa opiskelleista Veera Anttila, Ville Hilska, Milla Kaitalahti, Heikki Nousiainen, Julius Susimäki ja Juuso Timonen. Lisäksi Teakin maisteriopintoihin suuntaa Onerva Kärkkäinen, ohjaajakoulutukseen Emma Mattila ja dramaturgiaan Mikael Karkkonen.

Ville Hilska pääsi Teakiin neljännellä yrittämällä. Pertti Louhelainen

Kansanopiston todistus oli kovaa valuuttaa myös Tampereen yliopiston näyttelijäntyön opiskelijavalinnassa. Vanhoista alumneista Nätyssä aloittavat Henriikka Heiskanen, Esme Kaislakari, Eero-Heikki Puustinen, Miika Suonperä ja Lasse Viitamäki.

Raita arvelee, että hyvä menestys selittyy sillä, että kansanopiston teatterikoulutus on hyvin kiinni ajassaan.

– Meillä on todella tasokas opiskelijamateriaali ja teemme pitkäjänteistä työtä, jonka kantaa hedelmää vuosien jälkeenkin, Raita sanoo.

Vaikka moni mieltää Kansanopiston teatterilinjan eräänlaisena preppauskurssina taidekorkeakouluihin, Raita huomauttaa, että monet koulusta valmistuneet ovat sijoittuneet myös suoraan työelämään.

– Esimerkkeinä Joonatan Perälä Linnateatterissa sekä Kalle Kurikkala Turun ja Seinäjoen kaupunginteattereissa, Raita listaa.

Kansanopiston omat pääsykokeet ovat juhannusta edeltävällä viikolla. Raidan mukaan teatterilinjalle hakijoita oli tänä vuonna noin sata.

– Joukossa oli nyt enemmän lahtelaisia kuin pitkiin aikoihin. Meille hakee paljon esimerkiksi Tiirismaan lukion ja Lahden Nuorisoteatterin väkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.