Reviirinä koko Lahti

Millainen on lahtelainen sielunmaisema? Realistinen, työtätekevä, maanläheinen ja parhaansa yrittävä. Näin lahtelaisuutta kuvailee kotiseutuaktiivi Sauli Hirvonen.

- Koen, että Lahti on käytännöllinen kaupunki. Lahti on tekemisen kautta kasvanut. Välillä hullaannutaan suurista kuvitelmista, ja sekin kuuluu lahtelaisuuteen.

Sauli Hirvonen on Lahden poikia. Hänen tarinaansa kuunnellessa kuuntelija matkaa pitkin Lahden keskustan katuja, käy välillä lähiöissä, teollisuusalueilla ja metsissä.

Sauli Hirvosen koulupolku kulki Länsiharjun ala-asteen ja Salinkallion yläasteen kautta kymppiluokalle Kivimaalle. Jossain vaiheessa historian lehtien marginaaliin kirjattiin myös teinipojan ensimmäiset kännit entisellä Milkin kentällä Keijupuistossa. Sitten koulut jatkuivat kauppaoppilaitoksessa Fellmannin pellon kupeessa. Lisää oppia tuli lahtelaisesta mainostoimistosta, jossa hän opiskeli oppisopimuksella painopinnan valmistajaksi. Muutama vuosi sitten Sauli Hirvonen valmistui puusepäksi koulutuskeskus Salpauksesta ja nyt opinnot jatkuvat samassa opinahjossa talonrakentajalinjalla. Nykyään hän tekee opintojen ohella rakennushommia Lahden seudulla.

- Lahti on mahdollisuuksien kaupunki. Koen, että Lahti on antanut minulle paljon.

Paljon on Lahti myös Sauli Hirvoselta saanut. Sen lisäksi, että hän on Lahti-Seura ry:n puheenjohtaja, hän toimii aktiivisesti monessa muussakin lahtelaisessa yhdistyksessä. Sauli Hirvonen toimittaa Hollolan Lahti-lehteä. Hän koordinoi Lahti-Seura ry:n, Lahden Videokuvaajat ry:n ja Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen yhteistä kotiseutufilmien keräysprojektia. Näitä filmejä on esitetty jo neljässä Kino Iiriksen Lahti-filmi-illassa.

Lahtelaisuuden ydintä valottaa myös Sauli Hirvosen Lahen Lehti -blogi. Se löytyy netistä osoitteesta www.lahenlehti.net. Kirjoittamista inspiroi yleinen innostus ja rakkaus Lahteen. Blogissa käsitellyt aiheet vaihtelevat ajankohtaisaiheista historiakatsauksiin ja kuntaliitosasioista kulttuuritempauksiin. Löytyy Lahen Lehti -blogista kuvia ja tietoa myös erilaisista Lahti-tatuoinneistakin.

- Tulevaisuuden haaveena on tehdä näyttely Lahti-tatuoinneista. Lahti-tatuointeja on paljon ja olisi hienoa koota niistä katselmus.

Sauli Hirvonen on asunut siellä täällä Lahdessa. Kaupunginosista keskusta tuntuu kaikkein rakkaimmalta. Kun ulkopaikkakuntalaisia kavereita tulee vierailulle, heitä on hauska viedä iltaa istumaan esimerkiksi Tirraan tai Torveen. Kavereiden kanssa käydään myös paljon urheilu- ja kulttuuritapahtumissa. Historiallisen museon pienoismalleja ja vaihtuvia kokoelmia on myös mukava käydä katsomassa.

Sauli Hirvonen on innokas liikunnan harrastaja. Urheilukeskuksen takana sijaitsevalla Kamppailuareenalla kuluu useampi ilta viikossa karatetreenien merkeissä. Karateharjoituksia on myös Salinkallion koululla. Myös pyöräily on mieluisa harrastus. Pyöräilyharrastus on mukava yhdistää kotiseutuinnostukseen. On hauskaa pyöräillä Lahden uusilla asuinalueilla, kuten Karistossa, Viuhassa, Kytölässä ja Renkomäessä. Samoin on jännää seurata vanhojen teollisuus- ja asuinalueiden uudistumista. Sauli Hirvonen tutkii vanhoja karttoja ja seuraa uusien alueiden kaavoitusta.

- Kaupungin muuttuminen, kehittyminen ja laajeneminen kiinnostavat uusilla alueilla. Vanhoissa lähiöissä on hyvä fiilis ja sieltä löytää ”lähiöhistoriallisia kerrostumia”.

Myös luonnon helmaan tulee pyöräiltyä. Keskustasta esimerkiksi Linnaistensuolle, siellä pieni kävelylenkki pitkospuilla ja sitten pyörällä takaisin keskustaan. Sauli Hirvonen iloitsee siitä, miten ihan keskustan läheltä löytyy metsäalueita, järviä ja lampia.

- Uudet siniset bussit ovat kyllä tosi hienoja, mutta niitä ei tule paljoa käytettyä. Lahdessa joka paikkaan pääsee pyörällä.

Vaikka Lahti on mukava kaupunki ja kaupungin tarjoamat palvelut ovat yleisesti hyviä, tulee helposti mieleen eräs parannustoive.

- Pyöräteiden yleisen kunnossapidon soisin olevan parempaa. Erityisesti keskustassa pyörätiet pitäisi merkitä paremmin ja niiden talvikunnossapitoon tulisi kiinnittää parempaa huomiota.

Sauli Hirvonen näkee tulevaisuutensa Lahdessa.

- Täällä on kaikki tarvittava. Jos jotain tarvitsee muualta hakea, se haetaan, ja sitten tullaan takaisin.

Tulevaisuuden haaveena siintää oma mökki jossain lähialueella. Tai ehkä se voisi olla omakotitalo, jos vaikka joskus tulee perhettä.

- Olisi parasta, jos talo tai mökki olisi puulämmitteinen. Silloin saisi hakata halkoja mielin määrin ja sytytellä tulta uuneihin.

Sauli Hirvonen harrastaa meditaatiota, eivätkä edes kuntaliitosasiat pelota tyyntä miestä.

- Paikalliset identiteetit eivät häviä mihinkään, vaikka kuntarajat ja hallintokuviot muuttuisivatkin. Se on sama kuin ihmissuhteissa. Kun on itsellä varma ja vahva olo, ei tarvitse pelätä mitään.

Sauli Hirvosen yleinen elämänohje korostaa tyyneyttä, kiitollisuutta ja mielen malttia:

- Pois turha valittaminen ja otetaan homma haltuun. Tehdään parhaamme ja ollaan hyödyksi toisille.

Lahden poika toivottaa kaikenlaiset ihmiset tervetulleiksi kotikulmille.

- Lahti on hyvä kaikille. Täällä on paljon mahdollisuuksia. Ja jos mahdollisuuksia ei näe, ne kannattaa tehdä itse.

Aiheeseen liittyvää

  1. Oi lahtelaista! 15.11.2014 10:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut