Kesän ensimmäinen tapahtumien superviikonloppu Lahden seudulla - katso vinkit, mihin mennä

Kuvat: Pertti Louhelainen, Sami Lettojärvi, Jani Keronen, Armi Salonen, Miikka Pirinen Anssi Hietamaa

Janne Urpunen

1. Puolustusvoimien kesäkiertue Lahdessa.

Kiertuekonsertissa Pikku-Vesijärven puistossa esiintyvät perjantaina kello 18 alkaen Ilmavoimien Big Band solistinaan Osmo Ikonen, Jamiroquain hittejä tykittävä Kaartin Combo solistinaan Heini Ikonen sekä varusmiessoittokunnan show band. Jälkimmäisen kokoonpanon varusmiesjohtaja Joel Pirinen, joka operoi myös artistinimellä Devinity, toimii lahtelaisena kotikentällään.

Tapahtuma alkaa Panssariprikaatin kaluston esittelyllä kello 16. Näyttelyalueella on myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Lahden koulutuspaikan esittelypiste sekä sotilaskodin munkkeja ja virvokkeita.

2. Ismo Alanko Mössöllä.

Suomalaisen rockin vanhempi valtiomies Ismo Alanko julkaisi toukokuussa yhdeksännen sooloalbuminsa Minä halusin olla niin kuin Beethoven. Sen kunniaksi Alanko lähtee parikymmentä keikkaa käsittävälle kiertueelle, joka käynnistyy perjantaina Lahdesta. Itä-Suomen yliopiston tuore filosofian kunniatohtori nousee Möysän Musaklubin lavalle kello 22.30.

3. Hartolan helteessä juostaan villasukissa.

What the WWKIPD! Kansainvälistä neulontapäivää (World Wide Knit In Public Day) juhlistetaan lauantaina kello 10–13 Hartolan torilla neulomalla ja juoksemalla. Hartolan villasukkajuoksun matka on suomalaisittain harvinaisempi noin 300 metriä. Sarjoja on kolme: juoksijat, kävelijät ja alle 15-vuotiaat. Asu on vapaa ja villasukat pakolliset. Parhaat palkitaan. Tapahtuman järjestää SilmukkaKoukussa ry.

4. Vierumäen rautatiepäivä kolistellaan jälleen.

Perinteisen rautatiepäivän veturi on dieselmoottorivaunu Dm7, joka paremmin Lättähattuna tunnetaan. Sininen kiskobussi ajaa lauantaina Lahdesta Heinolaan ja takaisin kolme vuoroa, sunnuntainakin yhden.

Lättähatun kyytiin, tai kyydistä, voi nousta myös Vierumäen asemalla, jossa on tarjolla lauantaina kello 10–16 monenlaista nähtävää mopoista vanhoihin Volvoihin ja 60-lukuiseen paikallisbussiin. Tarjolla on myös ratsastusta ja kärryajelua, resiina-ajelua, elävää musiikkia sekä Lottaperinneyhdistyksen keittämää kahvia ja korviketta. Rautatieläisten sauna lämpiää ja on yleisön käytettävissä.

Suomen linja-autohistoriallisen seuran museobussi ajaa Vierumäen aseman Urajärven kartanon, Vesivehmaan lentokentän ja Antin automuseoon väliä.

5. Kylärallissa nopein ei välttämättä voita.

Kansalainen, osallistu Kyläralliin. Leikkimielisessä rallissa kierretään päijäthämäläisiä kyliä. Ralli sisältää 16 erikoiskoetta eli visailuja ja tehtäviä, jotka voi suorittaa kuinka monta ja missä järjestyksessä tahansa. Startti tapahtuu lauantaina kello 10. Maali on Päijännetalolla Vääksyssä, jossa jaetaan palkinnot kello 16. Palkinnoille voi päästä pisteillä, tyylillä, taidolla, asenteella sekä tuurilla. Ralli on osa Avoimet kylät -tapahtumaa. Tarkemmat kisaohjeet osoitteessa kylaralli.fi

6. Mopar-harrastajat kohtaavat Niemen satamassa.

Finnish Mopar Association ry on Chrysler-konsernin valmistamista autoista kiinnostuneiden harrastekerho. Lauantaina sadat harrastajat kokoontuvat vuositapaamiseen, joka jyristellään ensimmäistä kertaa Lahdessa. Yleisöllä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Muskelijuhla käynnistyy Niemen satamassa Ranch Clubin edustalla kello 10. Iltapäivällä autot heittävät lenkin Paimelan paronin tiluksille. Jos et ole varma, onko kulkupelisi Mopar tai olet varma, ettei se ole, voit liittyä letkan viimeiseksi, lupaa yhdistyksen puheenjohtaja Olli Manninen.

Letka palaa noin kello 17 Niemeen, jossa parhaat autot palkitaan.

Naapurin Ace Cornerilla järjestetään lauantaina kaksi autotapahtumaa: Cars & Coffee sekä Jenkkiauto Cruising.

7. Vintagen viemää ja miniatyyrimarkkinat Lahdessa.

Lahden museot järjestävät lauantaina maksuttoman tapahtumapäivän radio- ja tv-museo Mastolassa ja sen lähiympäristössä. Museon näyttelyn ja paikalle tuotujen vanhojen autojen on määrä johdattaa kävijät menneiden vuosikymmenten tunnelmiin.

Tarjolla on kello 11-16 opastuksia, satuja, sirkusesityksiä ja kirpputori. Perinteisellä kävelykierroksella, jonka vetää Riitta Niskanen, tutustutaan arkkitehti Unto Ojosen aikaansaannoksiin.

Jos minimaalisempi arkkitehtuuri kiinnostaa, Radiomäeltä ei ole mahdoton matka Asko II:n tapahtumatorille, jossa järjestetään kello 10–16 Päijät-Hämeen Nukkekotiharrastajien 13. Miniatyyrimarkkinat. Paikalla on noin 60 myyjää.

8. Harjulan tanssifestarit Hollolassa.

Helluntain tuplatanssit pyörähdellään Harjulan lavalla lauantaina. Päivätansseissa kello 13–17 esiintyy tangotulkki Pekka Vaattovaara. Illan tähtiorkesteri on The Beatfools. Amerikassakin esiintymässä ja levyttämässä käynyt, Vox-vahvistimien ja nauhakaikujen nimeen vannova, pitkän linjan lahtelaisyhtye herkistelee nostalgiatansseissa kello 19-24. Baddingia ja Elvaria varmasti kuullaan.

Harjulan lavan käyntiosoite on Kirkkotie 646.

9. Pikku-VeskuPOP ja HerrasmanniRock.

Tuhansien järvien maa on myös pienten festareiden maa. Lahdessa on lauantaina parikin ihmisen kokoista ilmaiskonserttia. Pikku-VeskuPOPissa Pikku-Vesijärven puistossa musisoivat Nikke Ankara, Jussi Kuoma, No More Clothes ja UN. Kello 16–21 järjestettävässä päihteettömässä tapahtumassa esittäytyvät lisäksi Country Heels and Toes, Rebel Crew, Lahti Dance Academy sekä Möysän Nuorisoseura.

Viidennen HerrasmanniRockin esiintyjiä ovat Avaruusmehukomppania, Saunatonttu, Borley Rectory sekä Popedaa soittava Voitto ja Uriah Heepiä versioiva Heep&Deep. Herrasmannin ulkoilualueella alkaa tapahtua kello 17.

10. Kausalan kaksipäiväiset helluntairavit.

Kaarlo “Kalle” Partanen (1915–2006), Kausalan Cassius, narutteli Ero-Lohkolla ja Vieterillä yhdeksän ravikuninkuutta. Kausalan komeista hevosteluperinteistä on jäljellä yhä kerran vuodessa ajettavat toto-ravit. Helluntairavit vuonna 1924 valmistuneella “kymiringillä” on kokemisen väärti. Ilman hevosia miljöö ei juuri ravirataa muistuta. Kapea raide ja lähes kallistamattomat kurvit tuottavat mukavasti yllätyksiä totopeleihin.

Lauantaina Kausalassa ajetaan poniravit kello 12 alkaen ja perinteiset helluntairavit käynnistyvät sunnuntaina samalla kellonlyömällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 3. Kaasujalka oli jälleen raskas Lusin suoralla Heinolassa
 4. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 5. Suomessa todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa
 6. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 7. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 8. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 9. Työttömyyttä itsekin kokenut Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka on tänä keväänä kuullut monien perheiden toivottomia tarinoita
 10. Lukijalta: Saadaanko vihdoinkin tasapainoinen sote? Hyky on hyvinvointikuntayhtymä – ei sairaanhoitopiiri
 11. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 12. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 13. Jari Ronkaisen Vierailija-kolumni: Hallitus ei ole noudattanut eduskunnan herrasmiessopimusta, vaan on tehnyt politiikkaa koronan varjolla
 14. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 15. Jollaleiri kouli uusia purjehtijoita Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.