Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Luontaistuotekaupat myyvät laitonta tavaraa - Ostajakin rikkoo lakia

Luontaistuotekaupan asiakas saattaa syyllistyä lääkerikkomukseen. Kauppojen hyllyiltä löytyy reseptilääkkeisiin verrattavissa olevia valmisteita, kuten 5-hydroksitryptofaania eli 5-htp:tä, jonka hankkiminen ilman reseptiä on laitonta.

5-htp:n terveysvaikutukset perustuvat siihen, että elimistö käyttää sitä rakennusaineena valmistaessaan serotoniinia ja melatoniinia. Tämän vuoksi 5-htp:llä on sekä mielialaa kohentavia että unenlaatua parantavia vaikutuksia. Tutkimuksissa sen on todettu auttavan muun muassa masennukseen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on viime vuonna lisännyt aineen lääkeaineluettelossa samaan liitteeseen muuntohuumeiden kanssa. Lääkeaineluettelon kuvauksen mukaan "Liitteen 1 A aineet eivät ole lääkkeellisessä käytössä olevia aineita. Suurin osa niistä on terveydelle vaarallisia päihteenä käytettäviä aineita."

Listan aineet ovat reseptilääkkeisiin verrannollisia, joten niitä ei saa laillisesti luontaistuotekaupoissa myydä.

Fimean luokittelusta vastaavan yliproviisorin Kristiina Pellaksen mukaan jälleenmyyjille on ilmoitettu asiasta.

- 5-htp:llä on EU:ssa käyttöä sekä lääkkeenä että päihteenä, eikä sitä voida siksi pitää ravintolisänä.

Ravintolisäalaa konsultoiva kemisti Esko Niemi on Pellaksen kanssa eri mieltä aineen päihdyttävistä ominaisuuksista. Hän on työskennellyt myös tullilaboratoriossa useita vuosia.

- Fimean lisäksi kukaan muu ei ole löytänyt tästä aineesta päihdearvoa, hän toteaa.

5-htp muuttuu elimistössä melatoniiniksi ja serotoniiniksi. Melatoniinia saa pieninä pitoisuuksina myydä ravintolisänä. Sen vuoksi onkin erikoista, että sen rakennusaine 5-htp rinnastetaan reseptilääkkeisiin.

Niemen mielestä kyse on lääketeollisuuden ja terveystuotekauppojen reviiritaistelusta. Monia vastaavia tapauksia on käsitelty oikeudessa.

- Fimea esti pitkään melatoniinin myynnin luontaistuotekaupoissa. EU-komissio kuitenkin hyväksyi melatoniinin terveysväitteet ja katsoi, että sitä voidaan myydä ravintolisänä, jos pitoisuudet eivät ole suuria.

5-htp on hyväksytty ravintolisäksi ainakin Ruotsissa, Britanniassa, Hollannissa, Espanjassa, Kreikassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Portugalissa. Ulkomailta tilatessa paketti voi jäädä tulliin, ja tilauksesta rapsahtaa sakot lääkerikkomuksesta.