Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Oikaisu: Luontaistuotekaupat eivät ole myyneet laittomia valmisteita

ESS uutisoi 22.5.2014 siitä, että luontaistuotekaupoissa myydään laittomasti reseptilääkkeisiin verrannollisia valmisteita, kuten 5-HTP-valmisteita. 5-HTP on luonnossa esiintyvä aine, joka muuttuu elimistössä serotoniiniksi ja melatoniiniksi. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on lisännyt aineen lääkeluettelossa liitteeseen 1 A. Liitteen aineet rinnastetaan aina reseptilääkkeisiin, joiden myymiseen tarvitaan erillinen lääkemyyntilupa.

Luontaistuotekaupoissa myytävät 5-HTP-valmisteet ovat kuitenkin laillisesti kaupan.

Tämä johtuu siitä, että lääkevalmiste ja lääkeaine ovat eri asioita. Lääkevalmisteet luokitellaan erikseen. Vaikka Fimea onkin luokitellut jonkin aineen lääkkeeksi, se ei tarkoita, että tuota ainetta sisältävä valmiste olisi lääke. Tällä hetkellä ravintolisäalalla kaupan olevien 5-HTP-valmisteiden luokittelu on vielä kesken, eli valmisteita ei voida laskea lääkkeiksi, vaikka ne sisältävätkin 5-HTP:tä.

Väärinkäsitys alkuperäisen jutun yhteydessä syntyi siitä, että liitteen 1 A aineita sisältäviä valmisteita ei tarvitse luokitella erikseen esimerkiksi silloin, jos niitä tilataan Euroopan talousalueen ulkopuolelta. Täysin sama valmiste voidaan tällöin katsoa lääkevalmisteeksi.

- Laillisesti tilanne on kieltämättä kummallinen ja meidänkin kannaltamme sekava, sanoo Fimean lääkevalmisteiden arvioinnin johtaja Erkki Palva.

Suomessa kaupan olevat 5-HTP-valmisteet on tuotu markkinoille jo ennen 5-HTP:n lisäämistä liitteeseen 1 A. Luontaistuotetukut ovat tehneet asianmukaisen ravintolisäilmoituksen kaupan olevista 5-HTP-valmisteista elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Tällä hetkellä markkinoilla olevat valmisteet pitää luokitella erikseen ennen kuin niitä voidaan laskea lääkkeiksi.