Lahden ratsastajat jäävät vaille tukia – "Tietenkään rahaa ei ole kaikkeen jaettavaksi, mutta pitäisi hakemukset edes käsitellä"

Suosittu laji saa vähän apua kaupungilta.

Aada Partanen hyppää Sternklar KS -hevosella. Sami Kuusivirta

Helmi Hämäläinen

Lahden ratsastajat ei saa tilatukia, sillä seura ei käytä kaupungin tiloja. Tosin sen omistama Takkulan ratsastuskoulu on kaupungin mailla. Aikaisemmin se sai olla paikallaan ilmaiseksi, mutta toissavuodesta alkaen vuosivuokra on ollut 6 000 euroa.

Seuran käyttämiä tiloja ovat tallit, maneesi ja kenttä, jotka se on kustantanut itse. Esimerkiksi Ruotsissa ratsastusseurat saavat tukia tilojen rakentamiseen.

Tallilla ratsastaa, hoitaa hevosia ja pitää kepparikerhoa noin 1000 harrastajaa. Sami Kuusivirta

Anomuksia toistensa perään

Lahden ratsastajien puheenjohtaja Tarja Kovasiipi sanoo, että seura on tehnyt usein tukianomuksia, mutta aina niihin ei edes vastata. Taannoin haettiin 80 000 euroa perusparannuksiin, mutta kirjeellä ja sähköisesti lähetettyä hakemusta ei ole käsitelty. Kesällä juhlavuoden kunniaksi järjestettäviin tapahtumiin kaupunki myönsi kuitenkin pienen avustuksen takautuvasti.

– Tietenkään rahaa ei ole kaikkeen jaettavaksi, mutta pitäisi hakemukset edes käsitellä, pohtii toiminnanjohtaja Anu Iivanainen.

Takkulan maneesi rakennettiin vuonna 2002. Kymmenisen vuotta myöhemmin siihen piti lisätä tukirakenteita, kun kävi ilmi, ettei saman valmistajan halli ollut kestänyt lumen painoa Laukaassa.

– Korjaus maksoi kymmeniä tuhansia euroja, eikä siihen myönnetty tukea, Iivanainen sanoo.

Samoihin aikoihin vanhojen tallien tilalle suunniteltiin nykyaikaisempaa rakennusta, jotta ei tarvitsisi kulkea kolmen välillä. Raha-automaattiyhdistys myönsi uudistusta varten avustusta, ja seura haki kaupungilta 400 000 euron lainantakausta.

Kaupunki myönsi lainan, mutta päätöksestä tehtiin valitus hallinto-oikeuteen. Valituksen vuoksi asian käsittelyyn meni yhteensä kolme vuotta. Myöhemmin selvisi, että valitus oli aiheeton ja laina olisi voitu taata, mutta siinä vaiheessa oli jo liian myöhäistä. Vanhoja talleja oli pitänyt uudistaa uusien määräysten mukaisiksi.

– Se oli kyllä inhottava juttu, Kovasiipi muistelee.

Ratsastuksenopettaja Anu Iivanainen vetää tuntia. Takkulan ratsastuskoulussa on 10 hevosta opetuskäytössä. Sami Kuusivirta

Asennemuutos lajin arvostukseen

Seuratukea Lahden ratsastajat saa vuosittain noin 1200 euroa. Eniten kaupungin seuratukea saavat muun muassa Lahden hiihtoseura ja palloiluseurat, joille jaetaan vuosittain 9000 euron avustus. Tukien puute on ohjannut Lahden ratsastajat ottamaan yhteyttä Lahden kaupunkiin.

– Saimme vastaukseksi silloin, että ratsastukseen ei vain perinteisesti ole jaettu tukia, Kovasiipi kertoo.

Ratsastus on suosittu harrastus, ja vähän yli puolet harrastajista on aikuisia. Lahdessa urheiluseurojen tilatukien ja vuosiavustusten pääpaino on junioritoiminnassa, mutta talleilla on myös nuoria riittämiin. Pelkästään tytöillä ratsastus on kolmanneksi suosituin seuraharrastus.

Lahden ratsastajien puheenjohtaja Tarja Kovasiiven mukaan ratsastus on laji, joka opettaa nuorille itsenäisyyttä ja hyviä taitoja. Sami Kuusivirta

Ratsastus on yksi suosituimmista harrastuksista

Yhdeksi syyksi tukien puutteeseen Kovasiipi luettelee, että lajia pidetään kalliina. Toisaalta juuri tukien puute nostaa tuntien hintoja. Tunti kerran viikossa maksaa seuran jäsenelle 28 euroa. Samoihin vuosikuluihin päästään esimerkiksi jääkiekossa, mutta toisaalta ratsastajan varusteet voivat olla edullisemmat kuin kiekkoilijan. Esimerkiksi Takkulan tallilta saa lainaksi kypärän. Lisäksi jalassa tulee olla kengät tai kumisaappat, joissa on vähän kantaa, jotta jalka ei lipsahda jalustimen läpi.

Eläin harrastuskaverina tuo oman erityisluonteensa lajiin ja sen kustannuksiin.

– Hevonen syö joka päivä, eikä sitä voi väsyttää tunneilla rajattomasti, Anu Iivanainen sanoo.

Toisaalta juuri yhteistyö hevosen kanssa on syy, jonka takia ratsastus on 9–15-vuotiaiden neljänneksi suosituin harrastus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Pienessä korttelissa sijaitsee Tallinnan kulttuurin sydän – Telliskivi voitti New Yorkin, kun Fotografiska avasi ensimmäisen sivumuseonsa Tallinnaan
 4. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 5. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 6. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Valko-Venäjän viralliset tulokset epäilyttävät: Lukashenkolle neljä viidesosaa äänistä
 9. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 10. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 11. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 12. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 15. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.