Etelä-Suomen Sanomat etsi Lahden kamalimmat mörskät - Näky kuin DDR:stä

Tommi Forsman

Etelä-Suomen Sanomat pyysi lukijavihjeitä Lahden huonokuntoisimmista ja rumimmista rakennuksista. Kymmenien yhteydenottojen perusteella tutustuimme kohteisiin eri puolilla kaupunkia. Osa rakennuksista oli edelleen käytössä, mutta osa huonokuntoisista mörskistä rapistui selkeästi hylättynä.

Hylätyn rakennuksen kohtalo ei ole viranomaisillekaan yksiselitteisen selvä asia. Lahden rakennusvalvonnan johtaja Raimo Luukan mukaan purkumääräyksiä annetaan Lahdessa vain muutamia vuosittain. Suurimmassa osassa tapauksista yhteydenotto omistajaan ja kehotus kunnostaa esimerkiksi huonokuntoinen tai määräyksiä rikkova rakennus on riittävä toimenpide.

- Määräysten noudattamatta jättäminen johtaa asian käsittelyyn rakennuslautakunnassa, joka tehostaa sitä yleensä uhkasakon voimalla.

Poikkeuksen normaaleihin käytäntöihin muodostavat ihmisille tai ympäristölle vaaraa aiheuttavat kohteet.

Luukka kertoo, että toisinaan hankaluuksia aiheuttavat myös rakennusten kadoksissa olevat omistajat. Jotta kaupunki voi ryhtyä toimenpiteisiin, tulee omistajalle jollain tapaa saattaa tiedoksi viranomaisten päätös tai määräys. Aika-ajoin rakennusvalvonta joutuu etsimään kadonneita rakennusten omistajia jopa haastemiesten avustuksella.

Myös usealle omistajalle, kuten perikunnalle, päätynyt kohde voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Omistajan löytyminenkään ei yksin takaa, että tilanne korjaantuisi nopeasti.

- Omistaja voi aina valittaa määräyksestä, jolloin prosessi voi viedä jopa vuosia, Luukka kertoo.

- Tämä aiheuttaa paisti runsaasti työtä viranomaisten puolella, mutta myös että rumilus seisoo naapurien ja ohikulkijoiden harmina pitkään.

Rakennusvalvonta saa vihjeitä huonokuntoisista tai määräyksiä rikkovista kohteista myös kansalaisten kautta.

Alla otteita ja lukijoidemme kertomia perusteluja myös muista rumimmiksi rakennuksiksi ehdotetuista kohteista.

"Kelan rakennus keskustassa. Samoin kaupunginteatteri on pöyristyttävän ruma."

"Vesijärvenkadun varrella lähes kaikki rakennukset ovat hirveän näköisiä. Ulkopaikkakuntalaisena tänne kun saapui, ihmettelin miten likaisen ja nuhjuisen näköinen koko kaupunki on."

"Sykekadun pienkerrostalot keskussairaalan kupeessa Pirttiharjussa. Koko alue on aavemainen ja taloryppäät kuin parhaastakin kauhuleffasta. Käytiin kerran katsomassa asuntoa alueelta, ei kiitos."

"Lähes koko Sopenkorven teollisuusalue. Tyhjät tehtaat rikkinäisine ikkunoineen."

"Vanha valimo Vesijärvenkadulla. On tosi ruma ja ällöttävä jäännös aikoinaan paikalla sijainneesta tehtaasta."

"Trio on arkkitehtonisesti melkoinen sekamelska ja myös ruma."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.