Välivuosi voi vauhdittaa opintoja

Teppo Koskinen

Välivuosi lukion ja korkea-asteen opintojen välissä ei ole välttämättä haitaksi hallituksen työurien pidentämistä koskeville tavoitteille.

Tilanne voi olla päinvastainen: kun nuori siirtyy koulusta kouluun, edessä voi olla opintojen keskeytyksiä, opintolinjojen vaihtumista ja vaikeuksia oman alan löytämisessä.

- Suoraan lukiosta tulevat opiskelijat ovat usein epävarmoja urasuunnittelijoita. Eihän heillä useinkaan ole kovin vakaata käsitystä tai tietoa opiskelemastaan alasta tai työelämästä, uraohjauksesta korkea-asteen koulutuksessa syksyllä Turun yliopistossa väitellyt Erja Kuurila sanoo.

Epävarmuus lisää halua opintojen keskeyttämiseen ja uranvaihtoihin myöhemmin elämässä. Kuurilan tutkimuksessa epävarmoja urasuunnittelijoita oli liki kolmasosa kohderyhmänä olleista ammattikorkeakoululaisista.

Suomessa hallitus pyrkii pidentämään työuria muun muassa varaamalle ilman opiskelupaikkaa oleville nuorille kiintiöitä oppilaitoksiin.

- Hallituksen ajatus tässä asiassa on juuri päinvastaista sille, mikä tutkimuksessa esiin tullut näkökulma on, Kuurila sanoo.

Samaa aihetta on käsitellyt useamman vuosikymmenen aikana nuorten uravalintoja tutkinut ja opiskelijavalinnasta väitellyt psykologi Pekka Kosonen.

Kososen mukaan vain noin kolmasosa ylioppilaista on varma uravalinnastaan heti kirjoitusten jälkeen, jolloin pääsykokeisiin pitäisi ilmoittautua.

Luonteva selitys löytyy lukiosta. Ylioppilaskevääseen asti lukio-opinnot ovat määrätietoista suorittamista: kurssit läpi tavoiteajassa, ja sitten ylioppilaskirjoitukset, Kosonen sanoo.

Siksi hyvin vietetty välivuosi voi olla paikallaan antamaan kuvaa itsestä, omista haluista ja työelämästä. Monet ovat jo ylioppilaskirjoituksia seuraavana syksynä tai keväänä varmemmilla vesillä, joillakin oma ura voi selkiintyä vasta muutaman välivuoden jälkeen.

Kososen mukaan tärkeää on, että välivuosi kuitenkin käytetään järkevästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 5. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 6. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 7. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 8. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 9. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 10. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 11. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 12. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 13. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?
 14. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 15. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.