Intersukupuolisten vauvojen hoidossa kiistaa - Suomessa oltava virallisesti mies tai nainen

Suomessa syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määritellä tytöksi tai pojaksi. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, kuinka heitä pitäisi hoitaa, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Vaikeimpien ja epäselvimpien potilaiden diagnosointi ja hoito on keskitetty Oulun ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin.

Oulussa intersukupuolisia vauvoja ei ole enää tällä vuosituhannella leikattu, jos leikkaukseen ei ole olltu muuta kuin esteettisiä syitä.

- Lapsen terveitä sukuelimiä ei pidä leikata ennen kuin hän itse ymmärtää leikkausten mahdolliset hyödyt, haitat ja riskit, lastenkirurgi Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Osastonylilääkäri Seppo Taskinen Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta on eri mieltä.

- Jos lapsella on häiritsevän näköiset sukuelimet, totta kai ne korjataan. Leikkauksista on saatu potilailta hyvää palautetta, hän sanoo.

Taskinen painottaa, ettei sukupuolen määritteleminen ole epäselvissäkään tapauksissa arpapeliä. Hän ei tiedä yhtäkään potilasta, joka olisi hakeutunut aikuisiällä sukupuolenkorjausleikkaukseen siksi, että olisi saanut lapsena virheellistä hoitoa.

Myös maailmalla intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset ovat saaneet runsaasti huomiota. Esimerkiksi Euroopan neuvosto kehotti viime vuoden lopulla jäsenmaitaan varmistamaan, ettei intersukupuolisia lapsia leikattaisi kosmeettisista syistä.

Joissakin maissa intersukupuolisuus on huomioitu henkilöllisyystodistuksissa. Muun muassa Saksassa ja Australiassa on mahdollista jättää virallinen sukupuoli määrittelemättömäksi. Suomessa kaikkien kansalaisten on oltava virallisesti miehiä tai naisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahden pakkolomat alkavat aikaisintaan toukokuussa
 2. Palvelusetelisäännöt uusiksi yhden äänen erolla Lahdessa – SDP ja kokoomus täysin eri linjoilla
 3. 2.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä lisääntyi edellispäivästä kuudella
 4. Hollola lomauttamassa koulunkäyntiavustajia, lastenhoitajia ja siivoajia – yt-neuvottelut päättyvät perjantaina
 5. Piti ampua sika, ammuttiinkin vanki – venäläisten sotavankien elämä Suomessa on monilla paikkakunnilla yhä arka aihe, uusi romaani kertoo kohtaloista Päijät-Hämeessä
 6. Poliisi: Pohjoiseen kulkeva liikenne saattaa ruuhkautua illalla Nelostiellä Mäntsälässä
 7. Asukasyhdistyksen viime hetken vetoomus tehosi: Uudenmaankadun varren kuuset säästyvät sittenkin
 8. Showmies purkaa sydäntään YouTubessa – tubettajatähti Herbalisti on avautunut faneilleen elämänsä kipukohdista ja kerännyt netissä miljoonayleisön
 9. Orimattilan kaupunki varautuu yt-neuvotteluihin koronatilanteen takia
 10. Karisma jättää perimättä kahviloilta ja ravintoloilta vuokraa
 11. Lahden keskustan isot liikenneratkaisut siirtyvät kauas tulevaisuuteen – "Turha tuoda käsittelyyn tällä valtuustokaudella"
 12. Lahden Sokos supistaa ilta-aukioloaan, sunnuntaisin kokonaan kiinni
 13. Talvirenkaiden käyttö muuttuu uudessa tieliikennelaissa
 14. Korkeakoulujen harjoitteluja on peruttu ja siirretty – Tiede- ja kulttuuriministeri Kosonen: "Opintoajat voivat pidentyä poikkeusolojen vuoksi"
 15. Asikkalainen Pihamaan tila sai ruokakulttuuripalkinnon

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.