Terveyspalveluiden häiriöt ovat seurausta verkkoyhteyksien katkaisemisesta – Hyvinvointiyhtymässä on tehty töitä yötä myöten tilanteen parantamiseksi

Yhteyksien katkaisu on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä terveysasemien toimintaan. Arkistokuva. Riitta Kumpulainen

Oskari Valtonen

Tiistaina kaupungin verkkoon kohdistunut kyberhyökkäys aiheuttaa edelleen merkittäviä häiriöitä Lahden terveysasemien sekä hammashoitoloiden toimintaan.

Hyvinvointiyhtymän puolelta yhteydet Lahden verkkoon katkaistiin kokonaan vähän ennen puolta yötä keskiviikkona.

– Eilen kyberhyökkäyksestä tuli uusia asioita ilmi ja sen johdosta jouduimme katkaisemaan yhteydet kokonaisvaltaisesti Lahteen. Se aiheutti tänne nämä toiminnalliset ongelmat laajemmin, kertoo hyvinvointiyhtymän tietohallintojohtaja Sampo Syrjäläinen.

– Hyökkäys ei ole sinänsä kohdistunut meihin.

Häiriöt eivät vaikuta Nastolan terveysasemaan. Syy johtuu Syrjäläisen mukaan tietoliikenneverkon rakenteesta.

– Nastola on verkkoteknisesti eri osaa kuin Lahden muut toimipisteet.

Häiriön kestosta ei vielä tiedetä

Tilanteessa on Syrjäläisen mukaan väärinymmärryksen vaara. Yhteydet oli katkaistu jo aiemmin, mutta kokonaan ne katkaistiin vasta yömyöhään keskiviikkona. Eilisten tietojen mukaan joitain yhteyksiä oli ryhdytty palauttamaankin, mutta Syrjäläinen arvelee, että kyseessä olivat Lahden kaupungin omat toimenpiteet toiminnallisuuksien palauttamiseksi.

Yhtymässä on tehty yötä myöten töitä tilanteen parantamiseksi heti hyökkäyksen alusta lähtien.

– Käynnistimme tietysti omat toimenpiteet heti, kun saimme tiedon siitä, että Lahti on tällaisen uhan alla. Rupesimme selvittämään, onko meillä havaittu tätä haittaohjelmaa, ja sitten tietysti kasasimme kaikki yhteistyökumppanit työn ympärille.

Tietoa häiriön kestosta ei vielä ole. Lue tästä miten häiriöt vaikuttavat tarkemmin palveluihin ja mitä muuta kannatta ottaa huomioon.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo häiriötilanteen laajuudesta ja vaikutuksista Radio Voiman haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.