Kyberhyökkäys haittaa toimintaa Lahden terveysasemilla, kaupunginsairaalassa, hammashoitoloissa ja sosiaalipalveluissa

Viime vuonna kuntayhtymä epäili kahden hoitajansa syyllistyneen yli sadan potilaan tietojen luvattomaan tarkasteluun. Kuvituskuva. Riitta Kumpulainen

Nina Räty

Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän välisten tietoliikenneyhteyksien puuttuminen haittaa toimintaa Ahtialan ja Launeen terveysasemilla, kaupunginsairaalassa, Lahden hammashoitoloissa ja sosiaalipalveluissa. Tietoliikenneyhteydet katkaistiin, jotta voitaisiin estää kaupunkiin kohdistetun kyberhyökkäyksen laajeneminen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kaikkien tietojärjestelmien käyttö ei ole mahdollista Lahden kaupungin alueen verkossa olevissa yhtymän työasemissa. Häiriö ei vaikuta toimintaan Nastolan terveysasemalla, koska Nastola ei ole Lahden verkossa.

Yhtymän puhelinpalveluissa on esiintynyt ongelmia aamupäivällä. Takaisinsoittopalvelu ei ole toiminut eikä soittopyyntöihin ole pystytty vastaamaan. Puhelinyhteydet Lahden terveysasemille ja hammashoitoloihin on saatu palautettua, mutta puhelimet saattavat ruuhkautua. Takaisinsoittojärjestelmä ei edelleenkään toimi, joten soittopyyntöihin ei pystytä vastaamaan.

Laboratorion näytteenotot terveysasemilla toimivat normaalisti. Samoin kuvantaminen röntgenissä onnistuu. Tiedot eivät tällä hetkellä siirry sähköisesti terveysasemille tai Kelan Kanta-palveluun.

Koska Kanta-palvelut eivät ole käytettävissä, yhtymä pyytää, että reseptien sähköisiä uusimispyyntöjä ei tehtäisi häiriön kestäessä. Apteekit eivät myöskään voi lähettää uusimispyyntöjä sähköisesti terveysasemille. Vastaanotoilla reseptit tehdään paperisina.

Akuutisti sairastuneita potilaita pyydetään hakeutumaan omalle terveysasemalle tai tarvittaessa soittamaan Akuutti24:n päivystysapunumeroon 116 117. Jos asia ei vaadi välitöntä ammattilaisen arviota, yhtymä pyytää ottamaan yhteyttä myöhemmin, sillä häiriön aikana vastaanottoaikoja ei pystytä antamaan tai muuttamaan.

Ajanvarauspotilaat pyritään hoitamaan terveysasemilla ja hammashoitoloissa, mutta kaikkea vastaanottoon sisältyvää ei välttämättä pystytä käynnillä hoitamaan, vaan asia saattaa vaatia uuden käynnin myöhemmin.

Potilaskertomusten tiedot eivät näy, eivätkä laboratoriovastaukset ja röntgenkuvat pääsääntöisesti ole käytettävissä. Sähköiset reseptit ja suun terveydenhuollon kuvantaminen eivät toimi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 3. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 8. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 9. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 10. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 11. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 12. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.