Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Musta joulukuu Hämeessä: työttömiä kolmannes enemmän kuin vuotta aiemmin - Sysmä ainoa valopilkku, Orimattila ei niinkään

Päijät- ja Kanta-Hämeen kunnissa oli joulukuun lopussa 24 455 työtöntä työnhakijaa. Heistä yli 4 000 oli kokoaikaisesti lomautettuja.

Työttömiä oli noin 6 000 enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Päijät-Hämeessä työttömien määrä kasvoi vuodessa 33 ja Kanta-Hämeessä 34 prosenttia. Päijät-Hämeessä se tarkoittaa noin 3 700:aa uutta työtöntä työnhakijaa.

Sysmä oli ainoa kunta, jossa työttömyys ei vuoden aikana lisääntynyt. Suhteellisesti eniten työttömyys lisääntyi vuodentakaiseen verrattuna Hausjärvellä (58) ja Orimattilassa, 51 prosenttia.

Marraskuusta joulukuuhun työttömien määrä lisääntyi 13 prosenttia ja kasvua oli kaikissa kunnissa, kertoo Hämeen ely-keskus tiedotteessa.

Hämeen korkeimmat työttömyysasteet olivat joulukuun lopussa Lahdessa 18,3, Heinolassa 17,4 ja Kärkölässä 16,5 prosenttia, matalimmat Lopella 7,4 ja Hausjärvellä 7,7 prosenttia.

Lahden työttömyys: vuoden 2015 taso lähestyy

Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien osuus ikäluokan työvoimasta oli joulukuun lopussa 19,5 prosenttia ja ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden osuus ulkomaalaisesta työvoimasta 35,9 prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien kasvu voimistuu Hämeessä edelleen. Heidän määränsä kasvoi vuoden 2019 joulukuusta yli 2 300:lla eli 53 prosenttia. Marraskuusta joulukuuhun kasvua oli yhdeksän prosenttia.

Tammikuun viimeisellä viikolla Hämeen te-toimistossa oli vajaat 44 400 työnhakijaa. Heistä työttömänä oli noin 19 700 ja lomautettuna runsaat 3 100.

Hämeen te-toimiston johtajan Eija Mannisenmäen mukaan uuteen vuoteen lähdettiin edelleen epävarmassa tilanteessa. Vaikka lomautettujen ja muiden työttömien määrä on nyt joulukuun lopun tilastolukemaa pienempi, elää tilanne viikoittain ja muutokset voivat olla nopeita.

Päijät-Hämeeseen vuodenvaihteessa liittyneen Iitin työllisyysluvut ovat mukana seuraavassa työllisyyskatsauksessa, joka julkaistaan maaliskuun alussa.