"Löysin työpaikalta tulevan mieheni" – näin ESS:n lukijat kertoivat ensimmäisestä kesätyökokemuksestaan

Jäätelön myyjän paikka on monille nuorille tuttu ensimmäisenä työkokemuksena. Marko Happo

Saara Larkio

ESS kysyi aiemmin tällä viikolla verkkokyselyssä, millaisia muistoja lukijoilla on ensimmäisestä kesätyöpaikastaan. Suurin osa vastaajista oli 20–36-vuotiaita naisia.

Vastaajat saivat ensimmäisen kesätyöpaikkansa 14–20-vuotiaana, ja useimmilla jäi kokemuksesta myönteinen kuva.

"Pääsin (lain rajoissa) tekemään töitä laidasta laitaan ja näin, mitä kaikkea sähköasentajan työ voi olla katuvalaistuspuolella. Jokusta vuotta myöhemmin opiskelin sähköasentajaksi, koska kipinä lähti kesätöistä."

"Myönteiset kokemukset olivat lähinnä rahallisia eli palkka, joka riitti suunnittelemiini hankintoihin, vaikka kesätyörupeama jäikin arvioitua lyhyemmäksi."

"Vastuuta ja itsenäisyyttä opetti, kun oli yksin vastuussa matkailuinfo-pisteestä kuukauden ajan. Asiakaspalvelutyöstä jäi hyvä kuva, ja se on ollut vahvuuksiani siitä asti,s vaikka työnkuva ja ala on kovasti muuttunut. Muistan, että hiljaisina päivinä työ tylsistytti, mutta plussana oli kaverit samassa satamassa muissa töissä, ja heitä kävin moikkaamassa. Työ oli melko vapaata, eikä kukaan ollut vahtimassa. Se on ollut tärkeä ominaisuus myöhemmissäkin töissä."

"Ainakin huomasin ja opin, että rahan eteen pitää tehdä hommia. Olin ainoana kaveriporukasta loppuun saakka hommissa, muut luovuttivat muutaman päivän jälkeen. Hieman alle tuhat markkaa jäi hommasta käteen, mutta olihan se hienoa."

"Itse asiassa ensimmäinen kesätyöpaikkani oli aivan mahtava ja olinkin siellä viisi kesää peräkkäin. Olisin varmaan tämänkin kesän, ellen olisi äitiyslomalla. Suoraan työpaikka ei opintojeni kannalta ole paras, mutta edesauttoi harjoitteluni kanssa. Se kesätyöpaikka tuntui kuin lomalta ja työporukka oli kuin toinen perhe. Tästä firmasta pitäisi muittenkin ottaa mallia, se ei turhaan ole saanut great place to work -titteliään."

"En ollut henkisesti vielä valmis työntekoon. Työ oli hyvin monotonista; lisäksi en oikein löytänyt mitään yhteistä muiden työntekijöiden (kaikki aikuisia) kanssa, joten sosiaalinen kanssakäynti jäi hyvin vähäiseksi – mikä osaltaan ehkä kuormitti minua lisää. Ensimmäinen – ja ainoa – kesätyöpestini jäikin sitten vain kuukauden mittaiseksi, mikä näkyi syksyllä ammattikoulun taas alkaessa. Niillä luokkani oppilailla, jotka olivat tehneet kesällä pidemmän työrupeaman – ja ennen kaikkea enemmän oppialansa töitä – olivat käytännön työtaidoissa paljon minua edellä."

"Ensimmäinen kesätyöni oli Postilla postinjakana. Työ oli mukavaa, liikunnallista ja kesäviikonloput sai viettää vapaalla. Valoisina kesäaamuina ei edes haitannut mennä kuudeksi töihin. Työpaikalta löysin myös tulevan aviomieheni, jonka kanssa on pidetty yhtä jo 8 vuotta. Vaikka Postilla esimiestyö oli välillä ala-arvoista, eikä pomojen kanssa tultu juttuun, oli ensimmäinen kesätyö kokonaisuudessaan positiivinen kokemus. Pomot eivät päässeet pilaamaan työintoa."

"Metallifirma, jossa sain vain lakaista lattioita, luvattu oli muuta. Tauoista valitettiin myös, edes lakisääteisiä ei saanut täysimääräisinä pitää."

"Työ oli Seinäjoen kaupungin puutarhatoimen nuorille suunnattu kahden viikon mittainen työjakso. Viikko oltiin yhdessä paikassa kitkemässä rikkaruohoja ja siivoamassa paikkoja, sitten siirryttiin seuraavaan. Palkka tuntuu tämän päivän mitassa naurettavalta, muistaakseni 3,90 euroa tunnilta, mutta viisitoistakesäisenä omat ansiot tuntuivat huikealta uudistukselta. Kokemuksena työpaikka oli erinomainen hyppy työmaailmaan sen ikäiselle nuorelle; saimme niskaamme sadetta, hellettä ja työ oli ruumiillista, mutta kuitenkin kevyttä. Vetäjänä meillä oli nuori aikuinen, olisiko ollut 18–20-vuotias pirtsakka nainen, joka piti homman kasassa. Meidän porukkamme oli siitä mainio, että se teki töitä hyvällä motivaatiolla. Vetäjä kiittelikin tästä, koska osa porukoista saattoi pikemminkin paeta tupakalle tai könytä "nakkisuojassa". Jakson ainoa miinus oli sen lyhyt kesto."

"Paljon meni pieleen. Oli kamalaa. En osannut pitää puoliani, ja sadepäivinä työpäiviä peruttiin. Emme myöskään saaneet pitää taukoa, vaan kuumassa jäätelökotterossa oli oltava koko työvuoro ja lounas syötävä töiden ohella."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.