Kirja-arvio: Kolonialisti asuu kaikissa meissä

Tiina Lehikoinen luo Terra Nova -teoksellaan unelman patriarkaatin jälkeisestä sivilisaatiosta. Marko Niemi

Eija Komu

Tiina Lehikoinen

Terra Nova

Poesia 2019. 111 s.

Tiina Lehikoisen Multa-runoteos (2016) käsitteli kuolemaa, myös muistin kuolemaa. Terra Nova on Mullan sisarteos. Kirjailija avaa teoksen nimen monia merkityksiä. Se on paljon muutakin kuin latinan ”uusi maa”. Perusmerkitys saa rinnalleen muun muassa unelman patriarkaatin jälkeisestä sivilisaatiosta.

Teos alkaa uskomuksilla ja tarinoilla K:sta, Kolumbuksesta. Runominän suhde niihin on varauksellinen, ja hän haluaakin ”kääntää kaukoputkesi ympäri / ja nähdä näkymättömän, sovittaa paloja aukkoihisi”. Kolumbukselle ”valonhohde taivaanrannassa on ensimmäinen havainto uudesta maasta”. Siinä rinnalla runominä havaitsee myös muovin ja laivahylkyjen täyttämän meren.

Historiallisten anekdoottien haastajaksi tulee tämä hetki kännyköineen, kosketusnäyttökynineen ja tabletteineen. Terra Nova ottaa voimakkaasti kantaa tämän päivän hirveyksiin: Trumpin kaavailema Meksikon-muuri vaatii vielä ihmis- ja eläinuhreja.

Kolonialisti piilee meissä kaikissa. Me teemme löytöretkiämme avaruudessa, jossa ”rikkoutuneiden satelliittien jäännökset ovat meidän kiertotähtiämme, ne ovat meidän aukkojamme ja pimeyttämme”.

Maapallon kohtalo huolestuttaa: ”liikuttava pikku Atlas, taivaanpallon väkevä kantaja Maan poloiset harteillaan”. Turismin lieveilmiöt saavat tunnistamaan ja tunnustamaan: ”sinähän se olet, K, / minun paitani alla”.

Väkevä haaste

Ajanongelmaa Lehikoinen lähestyy tästä armottomasta ajastamme käsin: ”aika joka imee kaiken tyhjäksi”. Ihminen yrittää hallita kuolevaa kehoaan: ”Nettiin postatut itsemurhakuvat / kuin viimeinen yritys ottaa ruumiinsa haltuun / olla ruumiinsa nimi”.

Luonnollisen kuoleman ajatus voi olla sen sijaan jopa lohduksi, sillä se ei sanele viimeistä sanaa: ”me emme kasva pituutta vaan kerroksia, / maan syke kasaantuu / itää aurinkoja, oraita maatuvan orvaskeden alta”.

Terra Nova on väkevä ja haasteellinen teos. Sen ekologinen sanoma ravistelee hereille ja saa tarkistamaan omia asenteita ja tottumuksia. Aina kirjallinen viitekenttä ei aukea. Vastaruno Edith Södergranille on sieltä helpoimmasta päästä. Typografiakokeilut eivät anna lisäarvoa merkityksille, mutta paljaan sanonnan voimallisuudessa on teoksen salaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.