Harvinaiset kuvat urheilutähdistä armeijan harmaissa – testaa tunnetko kaikki!

19. Kokelas Olli Piiparinen seuraa taustalla. Pertti Louhelainen

Matti Hilska

Tänään torstaina kotiutuvat viimeiset Puolustusvoimien Urheilukoulun Lahdessa koulutetut varusmiehet. Koulun toiminta jatkuu pääosin Santahaminassa Helsingissä ja lumilajien osalta Kajaanissa. Lahden aikaa kesti kaikkiaan 35 vuotta.

Urheilukoulussa on palvellut noin 3 000 huippu-urheilijaa. Ensimmäisessä Lahdessa palvelleesta ikäluokasta palkittiin parhaana urheilijana jääkiekkoilija Jari Kurri. Hänen jälkeensä rivissä on ollut muun muassa yhdeksän olympiavoittajaa ja monikymmenpäinen joukko maailmanmestareita.

Esimerkkinä koulun urheilullisesta tasosta mainittakoon Suomen joukkue Sotshin olympiakisoissa. Urheilijoita oli kisoissa mukana 103, joista 32 oli palvellut Urheilukoulussa.

Torstaina joukko oli viimeinen kesälajien saapumiserä ja sen varusmiehet edustavat lajeissaan yleisurheilua, ammuntaa, uintia, purjehdusta, suunnistusta, golfia, soutua ja melontaa. Kaikki kotiutuvat varusmiehet ovat saaneet johtajakoulutuksen.

Seuraava kesälajien saapumiserä astuu palvelukseen 29.9.2014 Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan.

Kuvissa pieni otanta Urheilukoulussa palvelleista urheilutähdistä, tunnistatko kaikki? Kuvat ovat Esko Lammin kirjasta Puolustusvoimien urheilukoulu 1979-2014, Urheilukoulun ja ESS:n arkistosta.

Heikki Kovalainen (1), Matti Nykänen (2), Olli-Pekka Karjalainen (3), Toni Nieminen (4), Sami Hyypiä (5), Ari Mannio (6), Kimmo Kinnunen (7), Jani Sievinen (8), Petteri Koponen (9), Mikael Forssell ja Petri Pasanen (10), Mika Väyrynen (11), Jarkko Nieminen (12), Mikko Ilonen (13), Mikko ja Olli Kolehmainen (14), Ville Peltonen (15), Kalle Palander (16), Mikael Forssell, (17) Ari-Pekka Nikkola (18), Mikko Koivu (19), Kimi Räikkönen ja Toni Vilander (20).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.