Uusi päiväkotiketju rantautuu Lahteen - avautuu elokuussa

Viisi uutta päiväkotia avautumassa eri puolilla kaupunkia lähiaikoina. Kaksi ketjua uskoo hirsirakentamiseen.

Ipanala-ketjulle valmistuu hirsipäiväkoti. Toni Tiainen

Pirjo Kamppila

Yksityinen lasten päivähoito kasvaa lähiaikoina merkittävästi Lahdessa. Tulossa on viisi uutta päiväkotirakennusta.

Samalla Lahteen tulee uusi alan ketju, Norlandia, joka rakentaa Lahteen uutta Luontopäiväkoti Simpukkaa Renkomäkeen. Noin 80-paikkainen päiväkoti avautuu elokuussa.

Lähin Norlandia-päiväkoti on nyt Mäntsälässä, jossa yhtiö äskettäin osti yksityisen päiväkoti Satuleijonan. Norjalaisella ketjulla on kaikkiaan noin 80 päiväkotia Suomessa.

Norlandia toimii yhteistyössä pörssinoteeratun, oululaisen Suomen Hoivakiinteistöt-yhtiön kanssa. Se suunnitteluttaa, rakennuttaa ja vuokraa tilojaan muun muassa päiväkotitoimijoille.

Hirsirakentamista

Havainnekuva ilmentää Launeen Ipanala-päiväkodin sisätiloja.

Toinen päivähoitoketju, Ipanala, toimii nyt Lahdessa entisessä kaupungin päiväkodissa, mutta rakentaa lisäksi uutta päiväkotia Nikkilään. Tämäkin talo avautuu ensi elokuussa.

Siihen sijoittuu yhteensä viisi lapsiryhmää, jolloin hoitopaikkoja on 105. Rakennuksen erikoisuus on hirsirunko, jonka pystyttää Honkarakenne. Toimituksen arvo on noin 2,6 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoituksesta ja rakennuttamisesta vastaa Suomen Hoivatilat-yhtiö, joka jää myös kiinteistön omistajaksi.

Ipanala Möysän yksikkö jatkaa edelleen. Ipanala on perustettu vuonna 2014 ja sillä on päiväkoteja kolmella paikkakunnalla. Ketju aikoo laajentua noin 30 yksikköön lähivuosina.

Yksi vakaumuksellinen

Lahden vapaaseurakunnan kristillinen päiväkoti Pääskynpesä rakentaa itselleen uutta päiväkotia Humpulankatu 15:een. Se avautuu ensi syksynä ja samalla paikkamäärä kasvaa noin sataan.

Neljäs uusi päiväkoti Lahdessa on suunnitteilla Touhula-ketjulle käyttöön Solttiin. Sen on määrä avautua ensi vuoden alussa. Lahdessa on ennestään kaksi Touhulaa: Karistossa ja Patoniityssä. Oululainen Touhula-ketju kattaa kaikkiaan yli 150 päiväkotia ympäri maan.

Kymmeniä hirsitaloja

Pilke-ketjullakin on ennestään Lahdessa kaksi yksikköä, ja seuraava 90-paikkainen nousee Kytölään. Sen on tarkoitus valmistua syksyllä 2019. Tämäkin päiväkoti rakennetaan yhteistyössä Honkarakenteen kanssa, kertoo Pilke-yhtiön markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kirsi Ristaniemi. Honkarakenne toimittaa materiaalin ja Mediset Hoivarakentajat rakentaa päiväkodin.

Pilke ja Honkarakenne ovat sopineet kaikkiaan 34 uuden hirsipäiväkodin rakentamisesta vuoteen 2020 mennessä.

Ketjussa on tällä hetkellä yhteensä 79 päiväkotia ympäri Suomen. Pilkkeen omistavat Palvelurahasto I Ky sekä yksityishenkilöitä. Palvelurahaston takana on suomalaisia säätiöitä ja yhdistyksiä.

Harkittu koko

Kaikki uudet päiväkodit asettuvat suuruusluokkaan 80–100 paikkaa, mikä tarkoittaa neljä tai viittä lapsiryhmää.

Toimijoitten mukaan tämä koko on riittävän suuri, jotta arjen pyöritys sujuu hyvin. Käytännössä se tarkoittaa, että henkilömäärä on riittävän suuri joustamaan. Lahteen tuleviin yksityisiin päiväkoteihin ei yleensä tule omaa keittiötä, vaan ruokapalvelu ostetaan ulkoa kilpailutuksen avulla.

Tavoitteena kolmannes hoidosta

Lahden kaupungin tavoite on nostaa yksityisen päivähoidon osuus 30 prosenttiin vuodesta 2020 eteenpäin. Nyt osuus on 18 prosenttia. Omia uusia päiväkoteja ei ole suunnitteilla, vaan sen sijaan Joutjoen päiväkoti on päätetty lakkauttaa.

Kuitenkin esimerkiksi Launeen ja Rakokiven monitoimitaloihin on tulossa uudet päiväkodit, jotka korvaavat vanhempia yksiköitä.

Kaupunki on hyväksynyt palvelusetelin käyttöönoton lasten päivähoidossa. Setelin avulla perhe voi maksaa osan lapsen hoitolaskusta. Tuki otetaan käyttöön sitä myöten kun päiväkotiyritykset ilmoittautuvat mukaan järjestelmään.

Kevyempi versio on ryhmis

Yksityinen lasten päivähoito voi tarkoittaa paitsi päiväkotia, myös ryhmäperhepäivähoitoa ja yksityistä perhepäivähoitoa.

Ryhmäperhepäiväkoti poikkeaa päiväkodista siinä, että se voi toimia esimerkiksi omakotitalossa tai suuressa kerrostaloasunnossa. Yleensä lapsia on kahdeksan ja työntekijöitä kaksi. Heillä on oltava perhepäivähoitajan koulutus. Jos lapsia on 12, henkilökuntaa on kolme ja heistä yhdellä on oltava päivähoitajan pätevyys.

Näistä ryhmistä lapset siirtyvät yleensä kuusivuotiaina kunnallisiin päiväkoteihin esikoulun vuoksi.

Myös yksityisillä päiväkodeilla voi olla esiopetuksen järjestämislupa. Viime kädessä vastuu on vanhemmilla, joiden on huolehdittava esiopetuksen tavoitteiden saavuttamisesta.

Yksityiset palveluntarjoajat Lahdessa

Yksityiset päiväkodit Lahdessa

Harjula Lounaan päiväkoti

Harjula Niemen päiväkoti

Lahden diakoniasäätiön päiväkoti Teemula

Lahden englanninkielinen leikkikoulu

Lahden kristillinen päiväkoti Ilo

Lahden Montessorileikkikoulu

Lahden Rudolf Steiner-koulunesiaste ja päiväkoti

Luonto- ja liikuntapäiväkoti Päivänsäde

Luomupäiväkoti Sadun Taikaa

Musiikki-Taide-Liikuntapäiväkoti Pikkutonttu

Mäkelän päiväkoti Käpälikkö

Peikkometsän Liikuntapäiväkoti

Pilke Kärpänen

Päiväkoti Ipanala

Päiväkoti Onnimanni

Päiväkoti Pääskynpesä

Päiväkoti Tarina

Svenska Dagiset

Taidepäiväkoti Satakieli

The Teddy Bear Daycare

Touhula Karisto

Touhula Patoniitty

Ryhmäperhepäiväkoti Duck Duck Goose

Ryhmäperhepäiväkoti Ilo

Ryhmäperhepäiväkoti Lumikello

Ryhmäperhepäiväkoti Nallekumpu

Sylvia-koti ry:n yksityinen ryhmäperhepäiväkoti

Ryhmäperhepäiväkoti Willasukka

                                                                     

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.