Ensimmäiset järjestelmät toimivat jo – Lahden kyberhyökkäyksen jälkien tarkistaminen vie aikaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Lahden toimipisteiden tietokoneita ei enää tulla liittämään Lahden kaupungin tietoverkkoon. Arkisto / Anton Soinne

Henrika Havumäki

Ensimmäisiä järjestelmiä ja nettisivustoja on saatu takaisin käyttöön Lahden kaupungin tietoverkkoa ja työasemia kohdanneen kyberhyökkäyksen jäljiltä. Virustorjuntaohjelma havaitsi haittaohjelman viime viikon tiistaina.

Tällä hetkellä kaupungin internet-liittymä on kiinni.

Tietohallintojohtaja Marko Monni Lahden kaupungilta kertoo, että palveluita avataan yksi kerrallaan. Liian hätäinen sivustojen palauttaminen veisi takaisin lähtöruutuun.

– Ei auta, vaikka kuinka lisättäisiin väkeä tekemään järjestelmien palauttamista. Tarkistukset täytyy tehdä huolella, yksi järjestelmä kerrallaan. Se tietysti hidastaa palveluiden palauttamista, Monni kertoo.

Järjestelmät asetettu tärkeysjärjestykseen

Kaiken kaikkiaan tarkistettavia ja palautettavia järjestelmiä on 55. Puhdistustyöt ovat täydessä vauhdissa. Maanantaina vajaa kymmenen prosenttia järjestelmistä saatiin takaisin yleiseen käyttöön. Toimivien järjestelmien joukossa on muun muassa Lahden kaupungin verkkosivut.

– Vielä tarkistetaan, toimivatko kaikki liitännäisjärjestelmät kuten viranhaltijapäätökset, Monni sanoo.

Toisena, liki valmiina kokonaisuutena Monni mainitsee Primus Wilma -järjestelmän, jota käytetään koulumaailmassa.

Tarkistettavat järjestelmät on asetettu tärkeysjärjestykseen. Korkeimpaan tärkeysluokkaan kuuluu esimerkiksi kirjastopalvelut ja kaupungin ylläpitämä kassajärjestelmä.

Lainojen uusinta, varausten teko ja niteiden saatavuuden tarkistaminen eivät toimi, kun kirjastojärjestelmä on pois käytöstä.

Kassajärjestelmä toimii vaihtelevasti. Kierrätyskeskus Patinassa oli maanantaina ongelmia kassajärjestelmän kanssa, mutta samaa järjestelmää käyttävissä kaupungin henkilöstöravintoloissa ei ollut vastaavia hankaluuksia.

Haittaohjelma pystyisi lamaannuttamaan kaupungin

Haittaohjelman havaitsemisen jälkeen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä katkaisi yhteyden Lahden kaupungin tietoverkkoon. Tietoliikennekatkoksesta on ollut monenlaista harmia sosiaali- ja terveyspalveluiden sujuvuudelle. Marko Monni kertoo, että hyvinvointiyhtymän Lahden toimipisteet tullaan kytkemään yhtymän omaan verkkoon, jotta vastaavaa ei enää pääse tapahtumaan. Monnin mukaan kytkentä koskee noin 2000 tietokonetta.

Kun järjestelmien toiminta on saatu palautettua ennalleen, kaupunki selvittää, miten käyttäjien ja ohjelmistojen tietoturvakäytäntöjä kiristetään. Monni sanoo, että sekä käytänteitä että teknologiaa tullaan muuttamaan.

Pahimmillaan haittaohjelma olisi pystynyt lamaannuttamaan koko kaupungin toiminnan.

– Sellaisessa tilanteessa pitäisi keskittyä rakentamaan nopeasti vaihtoehtoisia toimintatapoja. En halua edes ajatella, että niin kävisi, Monni sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.