Lahdessa suurten kaupunkien paras laajakaista – Traficom antoi kaupungeille tähtiluokitukset verkkoyhteyksien perusteella

Veera Sinervo

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut luokituksen nopeiden laajakaistayhteyksien saatavuudesta ja käytöstä Suomessa. Luokitus julkaistaan toista kertaa. Luokitukseen sisältyy kuntien luokittelu sekä kiinteän laajakaistan että mobiiliverkon kattavuuden perusteella.

Kolmen ja puolen tähden laajakaistakaupunki

Kiinteän laajakaistan vertailussa pienet kaupungit pärjäsivät yleisesti ottaen paremmin kuin suuret. 11 kuntaa Ahvenanmaalta ja Manner-Suomesta saivat neljä tähteä, mihin yksikään suuri kaupunki ei yltänyt.

Lahti puolestaan pitää suurten kaupunkien välisessä vertailussa kärkipaikkaa kolmella ja puolella tähdellä. Seuraavina listassa ovat Oulu (3,5) ja Helsinki (3).

Saadakseen viisi tähteä, kaupungin kaikilla kotitalouksilla pitäisi olla käytössä saatavilla oleva sadan megabitin kiinteä laajakaistayhteys.

Traficomin kehityspäällikkö Joonas Orkolan mukaan Lahdessa kotitalouksista 87 prosenttia on saatavilla olevan laajakaistan piirissä, mutta kaikki eivät käytä 100 megabitin yhteyttä mahdollisuudesta huolimatta.

– Jos ajatellaan, että viiden tähden luokituksessa kaikki käyttäisivät 100 megan yhteyttä, Lahden kolmen ja puolen tähden tuloksessa tavoite toteutuu 70 prosenttisesti, Orkola selvittää.

Kyse myös tasa-arvosta

Verkkoyhteyksien saatavuus on herättänyt huomiota jopa tasa-arvokysymyksenä. Monet yksityiset ja valtiollisetkin palvelut sijaitsevat nykyään verkkoyhteyden päässä tarvitsijastaan, ja perinteisiä konttoreita ja toimipisteitä on vuosien mittaan vähennetty ja keskitetty.

Suomen lainsäädännön mukaan kaikille Suomessa asuville tulee turvata mahdollisuus vähintään kahden megabitin verkkoyhteyteen. Yhteys voi olla joko laajakaista- tai mobiiliverkkoyhteys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. FC Lahden kulmapotkumaestro sai kehut voiton jälkeen – "Jos tuollaisia palloja tulee lisää, kyllä me niistä maaleja tehdään"
 2. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 3. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 4. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 5. Tappioton putki jatkuu - FC Lahdelle komea kotivoitto
 6. Lahden Ahkeran 16-vuotias Ilona Mononen kiri komeasti SM-hopealle
 7. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 8. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 9. Fc Lahden otteet pitivät - katso kuvat voittoisasta ottelusta Lahdessa
 10. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 11. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 12. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 13. Aste räppää Ace Cornerilla lauantaina, Headland siirtyy ensi kesään
 14. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 15. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.