Lahdessa suurten kaupunkien paras laajakaista – Traficom antoi kaupungeille tähtiluokitukset verkkoyhteyksien perusteella

Veera Sinervo

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut luokituksen nopeiden laajakaistayhteyksien saatavuudesta ja käytöstä Suomessa. Luokitus julkaistaan toista kertaa. Luokitukseen sisältyy kuntien luokittelu sekä kiinteän laajakaistan että mobiiliverkon kattavuuden perusteella.

Kolmen ja puolen tähden laajakaistakaupunki

Kiinteän laajakaistan vertailussa pienet kaupungit pärjäsivät yleisesti ottaen paremmin kuin suuret. 11 kuntaa Ahvenanmaalta ja Manner-Suomesta saivat neljä tähteä, mihin yksikään suuri kaupunki ei yltänyt.

Lahti puolestaan pitää suurten kaupunkien välisessä vertailussa kärkipaikkaa kolmella ja puolella tähdellä. Seuraavina listassa ovat Oulu (3,5) ja Helsinki (3).

Saadakseen viisi tähteä, kaupungin kaikilla kotitalouksilla pitäisi olla käytössä saatavilla oleva sadan megabitin kiinteä laajakaistayhteys.

Traficomin kehityspäällikkö Joonas Orkolan mukaan Lahdessa kotitalouksista 87 prosenttia on saatavilla olevan laajakaistan piirissä, mutta kaikki eivät käytä 100 megabitin yhteyttä mahdollisuudesta huolimatta.

– Jos ajatellaan, että viiden tähden luokituksessa kaikki käyttäisivät 100 megan yhteyttä, Lahden kolmen ja puolen tähden tuloksessa tavoite toteutuu 70 prosenttisesti, Orkola selvittää.

Kyse myös tasa-arvosta

Verkkoyhteyksien saatavuus on herättänyt huomiota jopa tasa-arvokysymyksenä. Monet yksityiset ja valtiollisetkin palvelut sijaitsevat nykyään verkkoyhteyden päässä tarvitsijastaan, ja perinteisiä konttoreita ja toimipisteitä on vuosien mittaan vähennetty ja keskitetty.

Suomen lainsäädännön mukaan kaikille Suomessa asuville tulee turvata mahdollisuus vähintään kahden megabitin verkkoyhteyteen. Yhteys voi olla joko laajakaista- tai mobiiliverkkoyhteys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.