Yökerho Armaan baarimestari ja fanaattinen drinkkiasiamies Mika Lindgren kehuu tekevänsä kaupungin parhaan Mojiton

Lindgren on työskennellyt melkein 40 vuotta ravintoloissa. Hän sanoo, että lahtelaisten kanssa tulee hyvin toimeen, kun osaa vittuilla sopivasti.

Baarimestari Mika Lindgren on nähnyt lahtelaista ravintolaelämää melkein neljä vuosikymmentä. Hän sanoo, että siinä ajassa moni asia on muuttunut ja moni pysynyt ennallaan. Muodit tulevat ja menevät. Suurimmat muutokset alalla ovat kuulemma tupakoinnin kieltäminen ja ilmapiirin yleinen vapautuminen.

– Silloinkin kun aloitin, ei ravintoloissa saanut kovin äänekkäästi pitää hauskaa. Helposti tuli henkilökunta sanomaan, että 'hys'. Alkoholilaki oli pitkään sama, mutta viranomaisten tarkastukset ja asenneilmapiiri ravintoloissa nykyistä paljon tiukempia, hän sanoo.

Kymmenen viime vuotta baarimestari on työskennellyt Vapaudenkadulla yökerho Armaassa ja sitä ennen samassa osoitteessa Coloradossa.

Lindgren ei usko, että yökerhojen aika on ohi, vaikka toisenlaisiakin arvioita on kuultu.

– Meillä vuosi 2018 oli taas parempi. Asiakasmäärä kasvoi edellisvuodesta jonkin verran, ja minulla on sellainen käsitys, että asiakkaat käyttivät myös enemmän rahaa kuin aikaisemmin.

"Pitää olla ylpeä siitä, mitä tekee"

Viikolla yöravintoloissa on väljää. Armas on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Asiakkaita houkutellaan hiljaisina iltoina halvemmilla hinnoilla.

– Lahdessa kilpaillaan hinnoilla, mikä minusta on typerää. Meidänkin pitää olla kisassa jollain tapaa mukana. Fiksumpaa olisi kilpailla ravintolan viihtyvyydellä, palvelulla ja ohjelmalla. Ei euron tai parin tuopista jää kenellekään kummoista katetta.

Lindgrenin mukaan Armaan valtti on laadukkaat drinkit. Hän kertoo tekevänsä kaupungin parhaan Mojiton.

– Joku asiakas on joskus sanonut, että maailman parhaan, mutta olen toppuutellut, kun ei ole kuitenkaan kaikkia maistanut.

Ammattiasioissa Lindgren ei ole turhan vaatimaton.

– Pitää olla ylpeä siitä, mitä tekee. Minulle on kunnia-asia, että drinkki tehdään oikein, oikeista raaka-aineista ja tarjoillaan, kuten kuuluu. Meiltä saa aivan samanlaisen Manhattanin kuin New Yorkista. Olen näissä asioissa fanaattinen. Kun Lahdesta ei saanut Mojitoon kunnollista minttua, kasvatin mintun kotona.

Meri kutsui maakrapua

Lindgrenin työura käynnistyi Lahden Seurahuoneella 1980-luvun alussa.

– Olin nisse, tarjoilijaharjoittelija. Meitä oli talossa vajaa kymmenen. Olimme baarimestari Pauli Nuikan apuna. Tehtäviimme kuului muun muassa tuhkakuppien tiskaaminen ja aamiaispöydän kattaminen. Aamiaismehut puristimme käsin tuoreista hedelmistä.

Seurahuoneelta Lindgren siirtyi Messilän kautta Vääksyyn Hotelli Tallukkaan.

– Etelä-Suomen Sanomissa oli ilmoitus, että hakevat naistarjoilijaa. Puhuin itseni sisään. Tallukka oli silloin 1980-luvulla ihan ykköspaikka. Siellä menikin pitkään. Tallukassa olin laittamassa alulle suosittuja olutfestivaaleja ja sambakarnevaaleja.

Tallukan jälkeen meri kutsui maakrapua.

– Tallukan ravintolapäällikkö lähti Kristina Reginalle ja houkutteli minuakin kokeilemaan. Vuodet 1997–2000 olin merellä. Tein viimeisen työvuoroni Reginalla vuosituhannen vaihtuessa. Laiva ajettiin jäihin Viipurinlahdella. Henkilökuntaa meni jäälle ampumaan ilotulitusraketteja, ja minä myin pilkkihaalareissa amerikkalaisille samppanjaa. Amerikkalaisia vietiin Venäjälle paljon.

Ahtaassa laivassa sosiaalisuus joutui puntariin

Lindgren sanoo ammatinvalintansa tapahtuneen tavallaan luonteensa seurauksena.

– Ammattikoulussa kuulin opettajalta, että olen parempi asiakaspalvelija kuin kokki. Olen sosiaalinen, ja juttua riittää.

Ahtaassa laivassa sosiaalisuus joutui puntariin.

– Meitä oli neljä tyyppiä samassa hytissä. Aina oli joku menossa ja toinen tulossa.

Baarimestari kävi Kristina Reginan kyydissä paitsi Pietarissa ja Viipurissa myös Norjan vuonoilla sekä Saksassa ja Tanskassa.

– Pisin yhtäjaksoinen aika, jonka olin laivalla, oli viisi viikkoa. Lapset olivat silloin pieniä. Äiti ja lapset kävivät katsomassa isää, kun laiva oli Helsingissä.

Krapula ei tule kysymykseen

Uuden vuosituhannen ensimmäiset vuodet Lindgren työskenteli Lahdessa Mustassa Kissassa ja Onnelassa.

– Onnelaan minut haluttiin rokkipuolelle varmasti osin ulkonäköni takia. Olen kova Metallica-fani. Olen nähnyt bändin keikalla 6–7 kertaa, ja ensi kesänä menen Hämeenlinnaan.

Työkokemusta on myös pohjoisen hiihtokeskuksista: Pyhältä, Rukalta ja Ylläkseltä.

– Laivalla ja Lapissa pitää olla alkoholin suhteen hyvä itsekuri, ettei ala lipsua. Alkoholi on halpaa ja juhlamahdollisuuksia riittää.

Lindgren sanoo nauttivansa alkoholijuomista pääasiassa hillitysti.

– Kotona saatan ottaa päivän päätteeksi lasin viiniä vaimon kanssa. Krapula minulla on harvoin, ja hyvä niin. Krapulat eivät tule kysymykseen, kun liikun pallon perässä useita kertoja viikossa, Kortteliliigan aktiivi kertoo.

Baarimestarointi on ollut Kortteliliigan ohella Mika Lindgrenin ikkuna lahtelaiseen sielunmaisemaan.

– Torven Jarttu Mustonen sanoi joskus, että lahtelaisten kanssa tulee hyvin toimeen, kun sopivasti vittuilee. Oikeassa oli. Sellainen kevyt sanailu, puolin ja toisin, on hyvin lahtelaista.

Hän kehuu, ettei baarimestari jää Lahdessa ilman palautetta.

– Joskus sain Irish Coffeen päälleni, kun asiakas ei ollut tyytyväinen. Onneksi juoma oli ehtinyt jäähtyä. Kaikenlaista voi tapahtua, kun alkoholi on kuvioissa mukana, mutta 90 prosenttia palautteesta on positiivista.

Lindgren aikoo jatkaa työssään vielä kymmenen vuotta, jos terveyttä piisaa.

– Asiakkaina käy asiakkaiden lapsia. Siitä huomaa, että on tulossa vanhaksi, kun asiakas kertoo, että tunnen hänen isänsä tai äitinsä. Olen jo jonkinlainen nähtävyys kaupungissa. Jotkut sanovat, älä ikinä jää eläkkeelle. Jotkut haluavat kuvata itsensä kanssani.

Baariammattilainen

Mika Lindgren

55-vuotias baarimestari. Syntynyt Kajaanissa.

Naimisissa Satu Lindgrenin kanssa. Kaksi aikuista lasta.

SK-ravintoloiden vuoden 2007 baarimestari.

Ravintola-alan perustutkinto, Lahden ammattikoulu, 1981.

Baarimestarin ammattitutkinto vuonna 1997.

Suomen baarimestareiden ja kannattajien kerhon F.B.S.K. ry:n jäsen. Suoritti kerhon aktiivijäsentestin 1992.

Lahden Kortteliliigan futisjaoston jäsen.

Korttelissa pelaavan FC Patterin perustaja ja pelaaja-valmentaja.

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävällä Patterilla on liigassa myös salibandyjoukkue.

Pelaa myös sulkapalloa.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut