Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ilkka Kuosmasen Esalainen Yksinpurjehtijan taival antaa korona-arjen keskellä toivoa paremmasta

Kun tämä juttu on lehdessä, Ari Huusela on jo loppusuoralla. Loppusuora on tässä tapauksessa tietysti suhteellinen käsite. Sen pituus on noin 13 000 kilometriä, sillä Huusela osallistuu Stark-veneellään Vendée Globe -maailmanympäripurjehduskilpailuun.

Maanantaiaamuna noin klo 03 Suomen aikaa suomalaiskippari kiersi tarunhohtoisen Kap Hornin ja otti kurssin Etelä-Amerikan eteläkärjestä koilliseen, takaisin kohti Ranskaa. Kilpailun kärki päässee sinne jo keskiviikkona. Huusela on peränpitäjänä ja saapunee perille joskus maaliskuussa.

Sijoituksilla ei ole kilpailussa suurtakaan merkitystä. Tärkeämpää on, että saa veneensä ja itsensä ehjänä perille. Se ei ole lainkaan itsestään selvää. Huusela kertoi nettisivuillaan maanantaina olleensa Kapia kiertäessään veneineen jo kaksi kertaa kyljellään myrskyävässä meressä. Hänestä tuli vasta neljäs suomalainen yksinpurjehtija, joka on kiertänyt Kap Hornin.

Pari vuotta sitten Suomessa seurattiin Tapio Lehtisen maailmanympäripurjehdusta. Huuselan vene on huippuvarusteltu. Lehtinen osallistui puolestaan huomattavasti pienemmällä Asteria-veneellään Golden Globe -kilpailuun, jossa sallitaan vain 1970-lukua ennen käyttöön otettua tekniikkaa. Yhteistä kilpailuille on, että maissa ei saa välillä pysähtyä.

Lehtisen purjehdus tuli tunnetuksi siitä, että hänen veneensä pohjaan kiinnittyi tuhansia hanhenkauloja eli barnakkeleja, jotka hidastivat menoa. Siksi hänelle jäi merellä kosolti aikaa lueskella klassikkoja. Hänellä oli mukanaan esimerkiksi Volter Kilven Alastalon salissa ja Marcel P roustin Kadonnutta aikaa etsimässä. Viimeksi mainittu ei kuulemma ollut aivan maineensa väärti.

Vendée Globe -kisassa kipparit eivät ehdi juuri itseään sivistää. Kilpailun purjeveneet pikemminkin lentävät veden pinnalla kuin uivat mainingeissa. Merenkäynnin yltyessä höykytys on hirmuista.

”En ole nukkunut pariin vuorokauteen. Adrenaliinitaso on ollut ihan tapissa”, Huusela raportoi maanantaina.

Maailman ympäri purjehtivan Ari Huuselan poikkeuksellinen joulu merillä: "Murheet sulkeutuvat mielestä"

Maakrapua vetää merille ajatus suuresta seikkailusta, ainakin periaatteen tasolla. On kiva kuvitella, että jos nuo pystyvät, niin varmasti minäkin pystyisin. Tai siis pystyisin, jos ei olisi niin mukava köllötellä tässä kotisohvalla.

Tapio Lehtisen purjehduksesta julkaistiin viime vuonna kirja. Se on enimmäkseen tekninen selonteko reissusta, mutta koska barnakkelit hidastivat Lehtistä, hän ehti mietiskellä merellä myös syntyjä syviä. Avain kohtalaisen onnelliseen elämään on purjehtijan mukaan siinä, että osaa hyväksyä elämän sellaisena kuin se annetaan. No, ehkä tämän hoksaamiseen olisi riittänyt lyhyempikin piipahdus merille.

Pitkissä purjehduksissa on Lehtisen mukaan kyse myös ”vapauden illuusiosta”. Oletan sen tarkoittavan, että vaikka purjehtija on veneensä vanki, hän on vapaa arkisista velvoitteistaan.

Huusela on hetkisen vapaa myös koronapandemiasta. Kun hän saapuu perille, rokotukset ovat toivottavasti jo edenneet, ja korpitaipaleen loppu häämöttää meille kaikille. Maihin päästyään Huusela aikoo Lappiin hiihtämään. Lehtinen puolestaan valmistautuu jo vuoden 2022 Golden Globeen. Ilmeisesti jokunen klassikko jäi vielä lukematta.