Ely-keskus peruu valituksen Muotoiluinstituutin purkupäätöksestä - ei edelleenkään hyväksy sen perusteita

Kari Anttinen

Hämeen ely-keskus peruu valituksensa Lahden Muotoiluinstituutin purkamislupapäätöksestä. Se kuitenkin katsoo, etteivät Lahden kaupungin tekemä purkamislupapäätös ja sen perustelut ely-keskuksen näkemyksen mukaan täytä maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia edellytyksiä.

Kaupungilta saadun lisäselvityksen ja vaikutusten arvioinnin perusteella ely-keskus kuitenkin katsoo, että maakunnalliset kulttuuriympäristön arvot säilyvät purkupäätöksestä huolimatta kohtuullisella tavalla.

Muotoiluinstituutin rakennus on ely-keskuksen mukaan osa maakunnallisesti arvokasta Lahden kulttuurikeskusaluetta. Kokonaisuuteen kuuluvat Muotoiluinstituutin rakennus, aikuiskoulutuskeskus, teatteri ja kirjasto. Muotoiluinstituutin vanhimman osan, A-siiven, purkaminen vähentää merkittävästi rakennuskokonaisuuden kaupunkikuvallisia, historiallisia ja rakennustaiteellisia arvoja, katsoo ely-keskus.

Ely-keskus huomauttaa, ettei sillä ollut mahdollisuutta perehtyä purkuaikomukseen ennen lupapäätöksen antamista.

Kuntoarvion perusteella vuonna 1975 valmistunut A-siipi olisi korjattavissa. Korjausvaihtoehdoista riippuen sen elinkaarta voitaisiin mahdollisesti jatkaa 30-50 vuotta.

Purkamiseen päädyttiin ensisijaisesti toiminnallisin perustein. Se ei ely-keskuksen mukaan ole lain mukainen perustelu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi todetun rakennuksen purkamiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.