Kokko ei syty Päijät-Hämeessä yksityis- eikä yleisötapahtumissa – "Kiellosta ei voi kukaan poiketa"

Veera Sinervo

Päijät-Häme juhlii tänään täysin rinnoin valon voittoa pimeydestä, kun keskikesän juhla ja yötön yö kohottavat tunnelmaa koko Suomessa. Juhlinnassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon viranomaisten antamat varoitukset, joita löytyy tänä juhannuksena useita.

Luvassa voi olla rajuakin ukkosta

Ilmatieteenlaitos on antanut Päijät-Hämeeseen varoituksen rajusta ukonilmasta, joka on luokiteltu mahdollisesti vaaralliseksi. Keskipäivästä alkaen kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi esiintyä voimakkaita ukkospuuskia. Puuskissa tuuli on voimakkaimmillaan jopa 20 metriä sekunnissa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävän palomestari Harri Kittelän mukaan mahdolliset ukkospuuskat ajoittuvat todennäköisesti iltapäivä kolmesta ilta kuuteen väliselle ajalle, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että ne voivat myös ohittaa Päijät-Hämeen kokonaan. Varoitus on Ilmatieteenlaitoksen sivuilla olevan tiedon mukaan voimassa ilta kymmeneen.

Kokon sytyttäminen on tänä juhannuksena kielletty

sitaatti

Olipa kyse sitten yksityisestä tai yleisestä tapahtumasta, kokon sytyttäminen on tänä juhannuksessa kielletty lähes koko maassa voimassa olevan metsäpalovaroituksen takia. Päijät-Hämeen alueella varoitus on voimassa toistaiseksi. Varoitusta jatketaan Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ennusteen mukaan todennäköisesti ainakin tiistaihin saakka.

Metsäpalovaroituksen voimassa ollessa avotulen tekeminen on kielletty. Palon vaara on tällä hetkellä maaperän kuivuudesta johtuen todennäköinen, ja palo leviää tuulisella säällä kuivassa maastossa erittäin nopeasti. Pelastuslain kuudennen pykälän mukaan nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteenlaitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana, tai jos olosuhteet ovat sellaiset, että palon vaara on todennäköinen.

Palomestari Kittelä painottaa voimakkaasti, että metsäpalovaroitus koskee kaikenlaista avotulen tekemistä.

– Metsäpalovaroitus kieltää kokon tai minkä tahansa muunkaan tulen sytyttämisen yksiselitteisesti, eikä siitä voi kukaan poiketa, Kittelä teroittaa.

Lisäksi Kittelä siteeraa suoraan sisäministeriön juhannuksen alla lähettämää kirjelmää, jossa pelastuslakia täsmennetään entisestään:

"Sisäministeriö toteaa, että pelastuslain kuudennen pykälän ensimmäisen momentin mukaiseen avotulentekokieltoon metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana ei ole pelastuslaitoksen tai minkään muunkaan tahon toimesta mahdollista myöntää millään perusteella poikkeusta. Kielto koskee niin yleisiä kuin yksityisiä tilaisuuksia. Mahdollisilla turvatoimilla ei ole vaikutusta asiaan."

Hän muistuttaa lisäksi, että mahdolliset ukkosen tuomat sadekuurot eivät vastoin yleistä luuloa muuta metsäpalovaroituksen tilaa.

– Metsäpalovaaraan ja maaperän kuivuuteen vaikuttaa moni asia. Vettä pitää sataa pidempään, että se vaikuttaa olennaisesti maaperän kuivuuteen. Lyhyet kuurot eivät auta. Lisäksi tämän päiväiset ukkosennusteet on huomioitu nyt voimassa olevassa metsäpalovaroituksessa.

Päijät-Hämeen metsäpalovaroitusindeksi on juhannusaattona 4,0–4,9; mikä on 7-pykäläisen indeksin komanneksi korkein lukema. Indeksin ennustetaan nousevan lauantaiaamuna 5:een.

Helle- ja UV-varoitus

Hellevaroitus on voimassa monin paikoin auringonpaisteen hellimässä Suomessa. Ukkosta enteilevään säähän yhdistettyvä helle voi olla tänää jopa tukalaa. Voimassa on myös varoitus voimakkaasta UV-säteilystä. Suorassa auringonvalossa iho palaa herkästi, joten omaa ihoa kannattaa suojata auringon paisteelta joko vaattein tai aurinkorasvalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 2. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 3. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 4. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 5. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 6. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 7. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 8. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 9. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 10. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 11. Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä parillekymmenelle syytetylle kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 12. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 13. Lukijalta: Perusterveydenhuoltoa kehitetään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä asiakkaiden tarpeista
 14. Metsän taidenäyttely puhuu kävijöilleen – "Ihmiset olisivat onnellisempia, jos jokainen viettäisi puoli tuntia päivittäin metsässä"
 15. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.