Riippumattoretkeilyssä viehättävät maisemat ja yhteys luontoon – "Ihan kuin nukkuisi taivasalla"

Matossa nukkuminen on kasvattanut suosiotaan retkeilijöiden keskuudessa. Luonto-ohjaajaopiskelijat kertovat, mikä sai heidät innostumaan riippumattoilusta.

Teija Reinikainen ja Maikki Kiuru pitävät riippumatossa nukkumisesta. Alina Mäkynen

Alina Mäkynen

Luonto-ohjaajaopiskelija Maikki Kiuru oli kesällä retkeilemässä Kelventeen saarella Päijänteen kansallispuiston alueella. Hän oli pystyttänyt riippumaton kahden puun väliin ja alkanut nukkua, kunnes lähistöltä kuului kolinaa.

– Jokin kävi tökkimässä takapuolta. Liikahdin äkkiä, mutta en ehtinyt havaita sen enempää, mikä elukka se oli, Kiuru naurahtaa.

Koulutuskeskus Salpauksessa opiskeleva Kiuru ja hänen opiskelukaverinsa Teija Reinikainen ovat monen muun lailla hurahtaneet riippumattoretkeilyyn. Reinikaisesta riippumatossa nukkuessa retkeilijä on lähempänä luontoa kuin teltassa.

– Ihan kuin nukkuisi taivasalla, mutta kuitenkin suojassa.

Matto on kevyt kantaa ja näppärä ripustaa. Reinikaisen mukaan aluksi pitää löytää sopivat puut, jotka ovat sopivalla etäisyydellä toisistaan. Riippumattoa ei kannata ripustaa terävien kivien tai suurten kantojen ylle siltä varalta, että putoaa unen aikana.

– Maan ei tarvitse olla tasainen kuten telttailussa. Siinä mielessä paikan etsiminen on helpompaa, Reinikainen sanoo.

Riippumatto menee pieneen tilaan rullalla. Alina Mäkynen

Oikeaoppinen nukkuma-asento on hieman vino

Kiuru on harrastanut riippumattoilua kaksi kesää ja Reinikainen yhden. Paikkoja on ehtinyt kertyä jo useita. Päijänteen alue, Heinola, Nastolan Salajärvi ja Repoveden kansallispuisto, kaksikko luettelee. Yksi piirre yhdistää kaikkia kohteita, joissa Reinikainen on riippumattoillut.

– En ole koskaan nukkunut muualla kuin vesistöjen äärellä. Minun pitää saada vesinäköala.

Maisemat ovat myös Kiurun mielestä osa riippumattoretkeilyn viehätystä. Riippumatosta näkee puut, värit ja kuulee luonnon äänet.

– On ihanaa herätä hiekkarannalta auringonpaisteeseen, Kiuru sanoo.

Reinikaista mietitytti aluksi, pystyisikö hän nukkumaan mukavasti matossa ja olisiko riippumattoilu hänen juttunsa. Kokeilunhalu vei voiton, ja nukkuma-asento tuntui Reinikaisesta yllättävän mukavalta. Matossa kuuluu nukkua hieman vinottain selällään, jotta asento olisi mahdollisimman suora.

– Itse nukun kyllä miten päin ja missä asennossa vaan, Kiuru sanoo.

Tavaroita voi säilyttää taskuissa.

Riippumattoilu ei sovi jokaiseen ympäristöön

Entä hyttyset ja sade? Joissain riippumatoissa on valmiiksi hyttysverkko tai sellaisen voi hankkia erikseen. Sateelta riippumattoilijat suojautuvat niin ikään puuhun kiinnitettävän katoksen eli tarpin avulla. Riippumattoretkeilijä voi käyttää mielikuvitusta pystytys- ja nukkumistyyleissä. Esimerkiksi Kiuru hakee kylminä öinä lisälämpöä laittamalla makuupussin riippumaton ulkopuolelle.

Pelkkä makuupussi ei riitä lämmikkeeksi, vaan nukkujan kannattaa myös riippumatossa käyttää jonkinlaista makuualustaa kuten ilmapatjaa. Ilmassa roikkuessa kylmyys tulee alhaalta. Reinikaisen maton pohja on kaksikerroksinen, joten patjan saa kerrosten väliin. Patjan voi laittaa myös suoraan selän alle kuten Kiuru tekee. Kerran patja tosin liukui kokonaan pois alta lumihankeen.

– Sitten tipuin itse perässä makuupussissa toukkana lumeen, Kiuru kertoo.

Reinikaisesta riippumattoretkeily ja telttailu eivät ole vaihtoehtoisia toisilleen, vaan molemmat ovat hyödyllisiä omissa tarkoituksissaan. Esimerkiksi Lapin avotunturissa ei ole puita, joihin riippumaton voisi kiinnittää. Riippumattoilun miinuspuoleksi Reinikainen mainitsee myös tavaroiden säilytyksen. Pienet tavarat voi ottaa kyytiin, mutta isot saavat odottaa maassa.

– Teltta on myös riippumattoa suojaisampi paikka nukkua. Tosin sekin riippuu siitä, miten lämmin alusta tai makuupussi on, Reinikainen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut