Lahteen iskenyttä kyberkonnaa on työlästä löytää – Poliisi: "Mahdollisuudet ovat 50–50"

Haittaohjelma voi päästä tietojärjestelmään, jos siitä löytyy yksikin haavoittuva kohta. Myös käyttäjän varomattomuus voi johtaa ikäviin seurauksiin. Päivi Tuovinen

Petri Koivisto

Lahden kaupungin tietoverkkoon kohdistunutta kyberhyökkäystä tutkiva keskusrikospoliisi (KRP) ei ole vielä päässyt syyllisen jäljille. Eikä välttämättä pääsekään.

– Mahdollisuudet ovat 50–50. Se on karkea arvio, sanoo rikoskomisario Sami Siurola.

Poliisi on tallentanut kaupungin it-järjestelmistä runsaasti tietoteknistä todistusaineistoa, jonka toivotaan johtavan syyllisen jäljille. Aineistoa on runsaasti, ja sen perkaaminen tulee ottamaan oman aikansa.

– Töitä on puurrettava, jotta muutaman kuukauden aikana päästäisiin hyvään lopputulokseen, arvioi Siurola.

Haittaohjelma voi päästä järjestelmään esimerkiksi niin, että se löytää tietoverkosta heikon kohdan ja käyttää sitä hyväkseen. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos jonkin palvelimen tai tietokoneohjelman suojaukset ovat päivittämättä.

Toinen vaihtoehto on, että joku kaupungin työntekijöistä on varomattomuudessaan avannut haittaohjelman saastuttaman liitetiedoston.

– Poliisilla ei tässä vaiheessa ole mitään viitteitä käyttäjien huolimattomuudesta, huomauttaa Sami Siurola.

Tekijä ulkomailla?

Kyberhyökkäyksen takana voi olla suomalainen tekijä, mutta jäljet voivat myös johtaa ulkomaille. Jälkimmäinen mahdollisuus on varsin suuri, koska verkkorikollisuus on paljolti kansainvälistä toimintaa.

Siurola pitää mahdollisena, että tutkinnassa edistytään nopeasti, jos haittaohjelman tekijästä saadaan uusia viitteitä. Mikäli lisätodisteita ei löydy, on tyydyttävä hitaampaan etenemiseen.

Sami Siurolan mielestä Lahden tapaus edustaa vastaaviin muihin tapauksiin verrattuna suomalaisittan suurehkoa kyberhyökkäystä. Joskus tällaiset haittaohjelmaiskut ovat pelkkää ilkivaltaa, mutta joskus taas kyse on taloudellisen hyödyn tavoittelusta.

Jälkimmäisestä voidaan puhua esimerkiksi silloin, kun haittaohjelma valjastaa tietokoneen omaan käyttöönsä louhimaan sähköistä kybervaluuttaa. Tähän ongelmaan Lahdessa törmättiin viime vuoden helmikuussa.

Kyberhyökkäystä tutkitaan törkeänä tietojärjestelmän häirintänä, josta rangaistuksena on vankeutta neljästä kuukaudesta viiteen vuoteen.

Lahdessa kaupungin tietoverkkoon päässyt haittaohjelma on kiusannut muun muassa terveysasemien ja hammashoitoloiden toimintaa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä katkaisi verkkoyhteydet Lahteen, jossa vahingot eivät olisi levinneet laajemmalle yhtymän palveluihin.

Kybervahingon korjaaminen jatkuu Lahdessa yli juhannuksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 3. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 4. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 5. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 6. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 7. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 8. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 9. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 10. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 11. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 12. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 13. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 14. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 15. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.