Hovioikeus ratkaisee tänään, syyllistyikö Ilmavoimien eversti rikoksiin – lue yön uutiskooste

Rikosepäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta syyskuussa 2017 Lapinmajalla järjestetyssä vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa. Arkistokuva. Armi Salonen

Veera Sinervo

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa sopassa, joka lähti liikkeelle Ilmavoimien Lapinmajan vapaaehtoisesta kertausharjoituksesta syksyllä 2017. Karjalan lennoston tilaisuutta johti lennoston komentajana toiminut eversti Markus Päiviö.Päiviö käyttäytyi syyttäjän mukaan harjoituksessa osallistujia kohtaan niin epäasiallisesti, että rikkoi lakia. Syyttäjän mukaan eversti oli myös ajoittain liian päihtynyt virkatehtäviinsä nähden.Päiviö irtisanoutui tehtävästään vapunpäivänä tänä vuonna.

Päiviön esimiehenä toiminut Ilmavoimien ex-komentaja Sampo Eskelinen on syytteessä siitä, että olisi viivytellyt tutkinnan aloittamista alaisensa toimista. Hän tiesi todistajien mukaan alaisensa käytöksestä heti harjoituksen jälkeen.Päiviö myöntää käyttäytyneensä epäasiallisesti, mutta kiistää osan syyttäjän väitteistä. Eskelinen kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Helsingin Sanomien selvitys: Google on Brysselin ahkerin lobbaaja

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Brysselin ahkerimpia lobbareita ovat Google, Microsoft, Facebook, Uber ja muut yhdysvaltalaiset digimarkkinajätit. Euroopan komission julkisten kalentereiden perusteella he tapaavat lainsäädännön valmistelusta vastaavan komission johtoa tiheään. Ahkerin lobbaajista on Google.

HS kävi läpi 13 keskeisen komissaarin ja heidän kabinettinsa jäsenten tapaamiset edunvalvojien kanssa. Selvitykseen otettiin mukaan komissaarit, joiden salkkuun kohdistuu eniten liike-elämän intressejä. Aineisto kattaa yli 11 000 tapaamista syksystä 2014 alkaen.

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee yksimielisesti Omaninlahden tankkeri-iskut

YK:n turvallisuusneuvosto peräänkuuluttaa vuoropuhelua ja toimia jännitteiden lieventämiseksi Persianlahdella.Turvallisuusneuvosto kokoontui maanantai-iltana Suomen aikaa käsittelemään Omaninlahden tankkeri-iskuja ja Persianlahden muuta turvallisuustilannetta. Yhdysvaltojen ja Iranin suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen viime päivien selkkausten takia.

Turvallisuusneuvosto tuomitsee yksimielisessä, Kuwaitin luonnostelemassa lausunnossa tankkeri-iskut ja kutsuu niitä uhaksi maailman energiantoimituksille ja kansainväliselle rauhalle ja turvallisuudelle. (Lähde: AFP)

Euroopan neuvostolta vihreää valoa Venäjän paluulle täysivaltaiseksi jäseneksi

Venäjä on palaamassa Euroopan neuvoston täysivaltaiseksi jäseneksi. Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous on äänestänyt Strasbourgissa sen puolesta, että Venäjä saisi osallistua keskiviikkona järjestettävään äänestykseen järjestön uudesta pääsihteeristä.Euroopan neuvoston yleiskokous päätti viisi vuotta sitten perua Venäjän äänioikeuden Krimin valtauksen jälkeen. Vastatoimena Venäjä keskeytti jäsenmaksujensa maksamisen.

Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu järjestö, johon kuuluu nykyisin 47 maata. Järjestö edistää ihmisoikeuksia, demokratiaa ja oikeusvaltiokehitystä. (Lähde: AFP)

BBC: Britannian Boris Johnson ei usko hetkeäkään, että maa lähtee EU:sta ilman sopimusta

Britannian konservatiivien puheenjohtajaksi tähtäävä Boris Johnson ei usko hetkeäkään, että Britannia lähtee Euroopan unionista ilman sopimusta, vaikka hän itse mielellään tekisi niin.

BBC:lle haastattelun antanut Johnson sanoo, että EU:n kanssa on mahdollista saada aikaan uusi sopimus ennen lokakuun loppua, sillä poliittinen maisema on Britanniassa muuttunut.

Britannian on tarkoitus lähteä Euroopan unionista 31. lokakuuta mennessä. Brexit-sopimus on hylätty jo kolme kertaa maan parlamentissa. Kisaa konservatiivien puheenjohtajan paikasta käydään parhaillaan. Johnson on tällä hetkellä kisan todennäköisin voittaja ja näin ollen myös todennäköinen tuleva pääministeri.

Michael Jacksonin kuolemasta on kulunut kymmenen vuotta

Pop-ikoni Michael Jacksonin kuolemasta on tänään kulunut kymmenen vuotta. Laulaja kuoli kotonaan Los Angelesissa sydänkohtaukseen 50-vuotiaana.

Pop-legenda oli juuri valmistautumassa konserttikiertueeseen, jonka jälkeen hänen piti vetäytyä julkisuudesta kokonaan. Hän sai uransa aikana useita musiikkipalkintoja. Jacksonin lopullinen läpimurto, Thriller-albumi vuodelta 1982, on edelleen kaikkien aikojen toiseksi myydyin albumi.

Aleksi Saarela siirtyy Chicago Blackhawksiin

Jääkiekkohyökkääjä Aleksi Saarela siirtyy NHL-seura Chicago Blackhawksiin, jääkiekkoliiga NHL kertoo nettisivuillaan.Saarelan sopimus kattaa tulevan kauden, ja sen arvo on noin 902 000 dollaria eli noin 791 000 euroa.

Saarela siirtyy Chicagoon Carolina Hurricanesin organisaatiosta. Hän voitti tänä vuonna AHL-liigan mestaruuden Charlotte Checkersin riveissä ja oli joukkueensa toiseksi paras pistemies. Hän teki runkosarjassa 30 maalia ja hankki 24 syöttöpistettä.

Chicago varasi Saarelan pikkuveljen Antti Saarelan neljännellä kierroksella juhannuksena Vancouverissa järjestetyssä NHL:n varaustilaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.