Uudenlaista puunkuvitusta – päijäthämäläisen Koskisen koivupaneelit koristavat Helsinki-Vantaan uutta siipeä

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudessa länsisiivessä on eläinkuvin koristeltua koivuvaneria seinissä. Kari Palsila

Kalle Puttonen

Helsinki-Vantaan lentokentän länsisiipi on avautunut matkustajille. Metsäteemaisen terminaalin sisustuksessa on käytetty suomalaisesta puusta valmistettuja, kuvitettuja koivupaneeleja.

– Länsisiivessä käytetty koivuvaneri tekee lentokentästä persoonallisen. Se luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman ja parantaa akustiikkaa, kertoo länsisiipeen koivupaneelit toimittaneen Koskisen sisustustuotteiden projektipäällikkö Tatiana Meyer.

Läpileikkaavana teemana on suomalainen luonto. Terminaalin 75-metrinen näyttö esittelee Suomen neljää vuodenaikaa ja kokemus täydentyy muun muassa äänillä, kuten lumen narskunnalla. Kokonaisuutta pehmennetään puuelementeillä.

Kuvitus suoraan levyille valokuvista

– Länsiterminaalissa päädyttiin käyttämään läpivärjättyä koivuviilua, joka edustaa suomalaista koivua uudella ilmeellä, kertoo terminaalin sisäpuolen materiaaleista vastannut PES-Arkkitehdit Oy:n Kai Lindvall.

Koivuvanereita koristavat palkitun luontovalokuvaaja Lassi Rautiaisen ottamat kuvat.

Tavallisesti puulevyjen kuvitus tehdään painamalla, mutta länsisiiven paneeleissa se on työstetty suoraan levyille Rautiaisen valokuvien pohjalta.

Uudenlainen puun kuvittamisen tekniikka vaati taakseen useita kokeiluita, joissa testattiin muun muassa porauksen syvyyttä sekä intensiteettiä.

Mustassa levyssä kuvan ja värjätyn puun kontrasti on vahva, kun taas vaaleassa efekti saadaan aikaiseksi varjon ja liimasauman avulla, Lindvall kertoo.

Koivuvaneri on monikäyttöinen materiaali, minkä voi todeta myös Helsinki-Vantaan lentoaseman uudessa länsisiivessä. Kari Palsila

Suomalainen koivuviilu on vahva materiaali, joka taipuu moneksi.

– Näissä levyissä on valtavasti potentiaalia. Uskon, että Helsinki-Vantaan länsisiipi on vasta alkua. Tulevaisuudessa näitä tullaan näkemään myös ravintoloissa, kouluissa, kauppakeskuksissa ja missä vain, projektipäällikkö Tatiana Meyer ennustaa.

Levyteollisuus työllistää satoja

Koskisen-konserni on lähes 900 työntekijällään Päijät-Hämeen suurin teollisuustyönantaja. Konsernin vaneritehdas Kärkölän keskustaajamassa Järvelässä kuuluu suurimpiin teollisuustyöpaikkoihin maakunnassa.

Yhteensä 650 henkeä työllistävä Koskisen levyteollisuus tuottaa myös lastulevyä, ohutlevyjä sekä monenlaisia jalosteita.

Yli 180 000 kuutiometrin vuosituotannosta menee vientiin 75 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 2. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 3. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 4. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 5. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 6. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 7. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 8. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 9. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 10. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 11. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 12. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 13. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 14. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 15. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.