Yli 60-vuotias työtön voi nyt saada palkkatukea koko lopputyöelämänsä ajan

Yli 60-vuotias työtön voi saada palkkatukea. Armi Salonen

Teppo Koskinen

Vuodenvaihteessa voimaan tulleiden lakimuutosten ansiosta vähintään vuoden työttömänä ollut yli 60-vuotias työtön voi saada palkkatuetun työpaikan koko lopputyöuransa ajaksi. Käytännössä harkinnanvarainen tuki voidaan myöntää 24 kuukauden jaksolle, ja tukea voidaan harkinnan mukaan myöntää uudelle jaksolle. Tavoitteena on pitää ikääntyvät työntekijät nykyistä paremmin työmarkkinoilla.

Uudistus on osa palkkatukijärjestelmän laajempaa remonttia. Vuodenvaihteen jälkeen palkkatukea maksetaan esimerkiksi aina joko 30, 40 tai 50 prosenttia palkasta, kun aiemmin palkkatuki  koostui euromääräisestä perusosasta ja prosentuaalisesta lisäosasta.

Uudistuksen jälkeen tukea voi saada työntekijästä ja tuen myöntöperusteesta riippuen 6-12 kuukauden enimmäisajoille tai tietyissä tapauksissa 24 kuukauden enimmäisajoille.

 

Viime vuonna Suomessa oltiin keskimäärin 32?000 palkkatuetussa työsuhteessa. Kasvua on runsaat 5?000 vuoteen 2013 ja 6?000 vuoteen 2012 verrattuna, työ- ja elinkeinoministeriön tilastot kertovat.

Työvoimahallinnon mielestä kasvun varaa olisi vieläkin. Palkkatuettua työtä tarvitsevia työnhakijoita olisi enemmän kuin yrityksiä, jotka palkkatukea käyttävät, kertoo neuvotteleva virkamies Päivi Haavisto-Vuori työ- ja elinkeinoministeriöstä.

 

Palkkatukea maksetaan työnantajalle, joka palkkaa vaikeasti työmarkkinoille sijoittuvan työntekijän.

Vaikeudet voivat johtua esimerkiksi hakijan pitkästä työttömyydestä, vammasta tai sairaudesta. Palkkatuki korvaa työnantajalle työntekijän osaamisen puutteita tai työnteossa tarvittavaa lisäohjausta.

Palkkatuella voidaan myös esimerkiksi nykytilanteessa kompensoida nuoren työntekijän puuttuvaa työkokemusta. Yhä useammin sitä maksetaan rekrytointitukena ammattiin valmistuneen nuoren ensimmäiseen työpaikkaan, Haavisto-Vuori sanoo.

–?Palkkatuki voi olla avain pysyvään työpaikkaan tai ponnahduslauta eteenpäin työmarkkinoilla.

Palkkatukea voidaan myöntää myös oppisopimuskoulutuksen ajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.