Satakielikin ujosteli kaikkien aikojen kylmintä Tornien taistoa

Maa oli hieman valkoisena Porissakin. Toukarin lintutornissa havaittiin tänään 60 lajia. Antti J. Lind

Kari Anttinen

BirdLife Suomen Tornien taisto järjestettiin lauantaina 26. kerran. Tapahtumaan osallistuttiin noin 330 lintutornissa ympäri maan ja päivän aikana torneissa kävi lähes 2 000 ihmistä. Torneista havaittiin kaikkiaan yli 200 lajia.

Tapahtumassa lintuharrastajat pyrkivät näkemään tai kuulemaan lintutornista kahdeksassa tunnissa mahdollisimman monta lintulajia.

Lintuja havainnoitiin kylmemmissä oloissa kuin koskaan ennen. Itä- ja Pohjois-Suomeen oli satanut uutta lunta ja etelässäkin hytistiin ajoittain lumi- ja räntäsateessa.

Koleasta säästä kieli se, että satakieli kuultiin vain yhdessä tornissa. Kesälinnuista tervapääsky nähtiin neljässä, käki ja harmaasieppo kolmessa tornissa.

Viileästä säästä huolimatta sadan lajin raja rikkoutui kolmessa tornissa: Mynämäen Mietoistenlahden Vasikkahaan, Espoon Laajalahden Villa Elfvikin sekä Helsingin Vanhankaupunginlahden Hakalanniemen torneista havaittiin 101 lajia, mikä on tavanomaista vähemmän.

Päivän harvinaisin lintu, mustakaulauikku, on viihtynyt Lappeenrannan Haapajärvellä torstaista lähtien.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen alueella lintuja tiirailtiin 14 tornissa. Padasjoki Nyystölänlahden lintutornista havaittiin 76 lajia. Seuraavina tulivat Lahden Kilpiäistenpohjan (70) ja Orimattilan Lammin (68) lintutornit.

Valtakunnallisissa tuloksissa Padasjoen tornin miehittäneet Nyystölän Nuijasoturit ylsivät sijalle 64. Kiikareiden eteen tornissa osuivat päivän aikana muun muassa tundrahanhi ja merikotka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.