Lahden tarkastuslautakunta suosittaa selvitystä yhdistymisavustuksen käytöstä – varoja ohjattiin Euroopan vihreä pääkaupunki -hakuun

Lahden tarkastuslautakunnan mielestä Nastopolin lukion säilyttämiseksi olisi voitu tehdä määrätietoisemmin työtä. Pirjo Kamppila

Vili Uuskallio

Lahdessa on laadittava selvitys yhdistymisavustuksen käytöstä, katsoo kaupungin tarkastuslautakunta. Kaupunki sai valtiolta 4 miljoonan euron avustuksen, kun Lahti ja Nastola yhdistyivät vuoden 2016 alussa.

Yhdistymissopimuksen mukaan avustuksesta puolet käytetään yhdistymisestä aiheutuviin kustannuksiin kuten palkkojen yhdenmukaistamiseen ja ict-järjestelmien yhtenäistämiseen. Elinkeinojen vahvistamiseen, työllisyyden parantamiseen ja kolmannen sektorin toimintaan sovittiin käytettävän 1,5 miljoonaa euroa. Muutoksen hallintaan ja työhyvinvointiin osoitettiin 0,5 miljoonaa euroa.

Tarkastuslautakunta huomauttaa viime vuotta koskevassa arvioinnissaan, että yhdistymisavustusta on vuosina 2017 ja 2018 käytetty 120 000 euroa Euroopan vihreä pääkaupunki -kilpailun kuluihin. Näihin sisältyy esimerkiksi Lahden ammattikorkeakoululle maksettu 15 000 euron avustus Milanossa pidetyille muotoilumessuille osallistumista varten.

Lautakunnan mukaan herää kysymys, vastaako varojen käyttö yhdistymisavustuksen käyttötarkoitusta.

"Lukion lakkautus valitettava"

Tarkastuslautakunta arvioi kertomuksessaan myös yhdistymisen onnistumista. Lautakunnan mielestä yhdistymisen henkeä on loukattu.

– Tämä realisoitui viimeksi Nastopolin lukion lakkauttamispäätöksen myötä. Ihmisten arjessa yhdistymisen hyvät puolet eivät ainakaan vielä näy. Lahden ja Nastolan yhdistymisestä saadut kokemukset eivät ole omiaan edistämään alueen kuntien yhdistymisiä lähitulevaisuudessa, lautakunta toteaa arvioinnissaan.

Nastopolin lukio on päätetty lakkauttaa asteittain ensi syksystä lähtien. Ratkaisua on perusteltu vähentyneillä oppilasmäärillä ja muita Lahden lukioita korkeammilla oppilaskohtaisilla kustannuksilla.

Tarkastuslautakunta pitää Nastopolin lukion lakkauttamista Nastolan alueen vetovoiman kannalta valitettavana.

– Kaupungin sisäiset etäisyydet huomioiden on väärin rinnastaa Nastolaa Lahden varsinaisiin lähiökaupunginosiin. Nastopolin lukion säilyttämiseksi ja sen erikoispainotteisen profiilin kohottamiseksi olisi voitu tehdä määrätietoisemmin työtä, lautakunta toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 5. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 6. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 7. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 8. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 9. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 10. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.