Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Valtaosa suomalaisista tuntee itsensä eurooppalaisiksi ja suhtautuu EU:hun myönteisesti

Valtaosa suomalaisista tuntee itsensä eurooppalaisiksi ja suhtautuu Euroopan unioniin joko erittäin tai melko myönteisesti. Erittäin kielteisesti unioniin suhtautuu vain seitsemän prosenttia suomalaisista.

Yhteenkuuluvuus eurooppalaisten kanssa sekä EU-myönteisyys korostuivat erityisesti korkeasti koulutettujen ja iäkkäämpien vastaajien keskuudessa.

Suomalaiset kokevat erityisesti liikkuvuuden myönteisenä asiana. Useampi kuin kahdeksan kymmenestä piti jäsenyyden vaikutusta siihen myönteisenä.

Selvän enemmistön mielestä EU-jäsenyys on vaikuttanut myönteisesti myös kuluttajatuotteiden valikoimaan, Suomen rooliin maailmassa, ympäristöön ja turvallisuuteen.

Kaikkein kriittisimpiä suomalaiset ovat taloustilanteeseen. Vastaajista 65 prosenttia piti EU-jäsenyyden vaikutuksia talouteen kielteisenä ja 21 prosenttia erittäin kielteisinä.

Enemmistö suomalaisvastaajista, 66 prosenttia, oli myös sitä mieltä, että Suomella ei ole sananvaltaa EU-päätöksenteossa. Kielteisimmin Suomen vaikutusmahdollisuuksiin suhtautuivat 25 - 39 -vuotiaat vastaajat.

Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta tuli tammikuun alussa kuluneeksi 20 vuotta. Samaan aikaan jäseniksi liittyivät Ruotsi ja Itävalta.

Euroopan komissio julkaisi 14.1.2015 Eurobarometri-kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin näiden kolmen maan kansalaisten käsityksiä Euroopan unionista ja EU-jäsenyyden vaikutuksista 20 vuotta liittymisen jälkeen. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä aikavälillä 24.11. - 3.12.2014 ja siihen osallistui noin 3 000 ihmistä.

Aiheesta lisää maanantain Etelä-Suomen Sanomissa.