Kelalta tyly muutos kuntoutukseen, lahtelaisäiti pelkää lapsensa puolesta

Petri Koivisto

Vuoden alusta toteutunut muutos reumalasten kuntoutuksessa tietää haasteita monille perheille. Vaikeavammaisille lapsille ainoa vaihtoehto tästedes on Reumaliiton ylläpitämä Kuntoutumiskeskus Apila. Aiemmin oli mahdollisuus valita Kangasalla sijaitsevan Apilan ja helsinkiläisen lääkäriasema Ortonin välillä.

Nelivuotiaan Joona-pojan äiti Tina Shukla on muutoksesta pahoillaan. Joonalle käynnit Helsingissä ovat olleet mukavia juttuja, mutta Apilassa kaikki alkaa alusta. Tina Shukla pelkää, että pieni potilas reagoi terveydellään.

- Yritän kääntää Kelan päätä, jos kuitenkin pääsisimme Ortoniin.

Joona on saanut hoitoa Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Lomautukset ovat haitanneet hoitoja, jolloin tiiviin ja monipuolisen kuntoutuksen merkitys on korostunut entisestään. Tina Shukla pitää tärkeänä, että lapsen sairauteen saadaan apua usealta asiantuntijalta.

Perheeltä ei puutu kohtalotovereita. Joonan sairastuttua vuonna 2012 sairaala ilmoitti, että vastaavia tapauksia on koko Suomessa noin 150.

- Nyt tuntuu, että jo pelkästään Päijät-Hämeessä se on 150.

Apilassa käy vuosittain noin sata lasta. Operatiivinen johtaja Sirkku Ala-Peijari myöntää, että valinnanvapauden puute voi olla perheille ”aika jännä tilanne”.

- Olisi aina parempi, jos olisi kaksi palveluntuottajaa, joista voisi valita.

Apila pystyy Ala-Peijarin mukaan tuottamaan Kelan vaatimaa laatua.

Lue lisää lauantain Etelä-Suomen Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juha Rehula ei kerro vielä, asettuuko ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi – "kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 4. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 5. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 6. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 7. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 8. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 9. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 10. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 11. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 12. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 13. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 14. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 15. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.