Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Kelalta tyly muutos kuntoutukseen, lahtelaisäiti pelkää lapsensa puolesta

Vuoden alusta toteutunut muutos reumalasten kuntoutuksessa tietää haasteita monille perheille. Vaikeavammaisille lapsille ainoa vaihtoehto tästedes on Reumaliiton ylläpitämä Kuntoutumiskeskus Apila. Aiemmin oli mahdollisuus valita Kangasalla sijaitsevan Apilan ja helsinkiläisen lääkäriasema Ortonin välillä.

Nelivuotiaan Joona-pojan äiti Tina Shukla on muutoksesta pahoillaan. Joonalle käynnit Helsingissä ovat olleet mukavia juttuja, mutta Apilassa kaikki alkaa alusta. Tina Shukla pelkää, että pieni potilas reagoi terveydellään.

- Yritän kääntää Kelan päätä, jos kuitenkin pääsisimme Ortoniin.

Joona on saanut hoitoa Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Lomautukset ovat haitanneet hoitoja, jolloin tiiviin ja monipuolisen kuntoutuksen merkitys on korostunut entisestään. Tina Shukla pitää tärkeänä, että lapsen sairauteen saadaan apua usealta asiantuntijalta.

Perheeltä ei puutu kohtalotovereita. Joonan sairastuttua vuonna 2012 sairaala ilmoitti, että vastaavia tapauksia on koko Suomessa noin 150.

- Nyt tuntuu, että jo pelkästään Päijät-Hämeessä se on 150.

Apilassa käy vuosittain noin sata lasta. Operatiivinen johtaja Sirkku Ala-Peijari myöntää, että valinnanvapauden puute voi olla perheille ”aika jännä tilanne”.

- Olisi aina parempi, jos olisi kaksi palveluntuottajaa, joista voisi valita.

Apila pystyy Ala-Peijarin mukaan tuottamaan Kelan vaatimaa laatua.

Lue lisää lauantain Etelä-Suomen Sanomista.