Kaikki asukkaat kutsutaan tallentamaan Lahden kuvia

Myös lahtelaiset kutsutaan mukaan kartuttamaan kaupunki- ja kotiseutuhistoriaa Albumit auki -hankkeen avulla. Hanke kerää yksityishenkilöiden albumeista löytyviä valokuvia digitoitaviksi ja verkkokantaan tallennettavaksi. Kokoelmaan halutaan kuvia eri vuosikymmeniltä. Ne voivat olla 1800-luvun lopulta tai tältä vuodelta, kunhan ne ovat paperisessa muodossa ja liittyvät jotenkin Lahteen.

Kaupunkinäkymien ja maisemien lisäksi toivotaan esimerkiksi kotiin, työhön ja vapaa-ajan viettoon liittyviä kuvia.

Lasipalatsin mediakeskuksen Albumit auki -projekti alkoi jo vuonna 2002 Helsingistä. Vuosina 2003-2006 kerättiin Helsingin Kontulan alueen asukkailta 20 000 valokuvaa.

Viime vuonna hanke laajentui myös muihin kaupunkeihin. Syksyllä avautui uusittu nettikokoelma, jossa on sekä vanhoja että uusia kuvia. Lisäksi kokoelman haku avautuu kansalliskirjaston finna.fi-portaaliin.

Tämän vuoden alussa hanke tuli myös Lahteen, jolle on jo avattu oma sivusto osoitteessa albumitauki.fi/lahti.

Hankkeen yhteystahona toimivat aiemmin Lahdessa aloitetun Kotiseutufilmit-perinneprojektin hankevastaavat.

Yksityiskodeista löytyvät valokuvat ovat kulttuurihistoriallinen aarreaitta, mutta ovat vaarassa kadota ennemmin tai myöhemmin roskiin tai kuviin liittyvät tarinat unohtuvat.

Albumit auki -projektissa kuvien käytöstä laaditaan sopimus. Kuvat digitoidaan ja niihin liittyvät tarinat kerätään talteen.

Kerätyt kuvat julkaistaan Creative Commons -lisenssillä, joka estää kuvien kaupallisen käytön ja muokkaamisen. Tallennus tehdään reproamalla tai skannaamalla eikä prosessi vahingoita valokuvia. Digitoinnin jälkeen valokuvat palautetaan omistajalleen, ja niiden tuoja voi myös saada ilmaisen digitaalisen version kuvistaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut