Ryteiköillä allergioita vastaan, lahtelaisdosentti vetää 2,5 miljoonan euron tutkimushanketta

Kuvittele hoitamaton pihamaa, jossa lojuu autonromuja villinä rehottavan kasviston keskellä. Naapurin pihalla sen sijaan on siisti nurmikko, leikattu pensasaita ja trampoliini. Kumpi mahtaa olla parempi leikkipaikka lapsille?

- Romusta huolimatta hoitamaton piha, jos ajatellaan allergioiden ja muiden autoimmuunisairauksien ehkäisyä, uskoo lahtelainen dosentti Aki Sinkkonen.

- Toinen asia sitten on, kummalla pihalla loukkaannutaan enemmän, hän jatkaa.

Ekologiaan erikoistuneen Sinkkosen mukaan kaupunkiympäristössä on liian vähän luonnon monimuotoisuutta. Asialla on merkitystä, koska allergiat, astma ja ykköstyypin diabetes ovat viime vuosikymmeninä yleistyneet erityisesti kaupunkiympäristössä.

- Luonnonympäristön köyhtyminen on keskeinen tekijä, mutta ei välttämättä ainut. Tietyt ympäristömyrkyt, kuten palonestoaineet ja PAH-yhdisteet vaikuttavat. Myös maaperän mikrobistolla on merkitystä.

Helsingin yliopiston ympäristötieteiden laitoksella työskentelevä Sinkkonen vetää laajaa ADELE-nimistä tutkimushanketta, joka pyrkii etsimään allergioihin ja muihin immuunipuolustuksen ongelmiin ratkaisuja lääketieteen ja kaupunkisuunnittelun keinoin. Kaikkiaan viisivuotinen tutkimus on saanut Tekesiltä 2,5 miljoonan euron rahoituksen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi.

Sinkkosen mukaan tutkimuksessa yhdistetään terveystietoja, biologista dataa ja kaupunkisuunnitteluun liittyviä havaintoja.

Aiheesta lisää keskiviikon Etelä-Suomen Sanomissa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut