Lahden seurakuntien kiinteistösuunnitelma hyväksyttiin – leirikeskukset saavat toistaiseksi olla rauhassa

Kasvavat ylläpito- ja korjauskulut ovat saaneet seurakunnat pohtimaan muun muassa Siikaniemen kurssikeskuksen tulevaisuutta. Mirja Hussain

Lahden yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi torstaina Lahden seurakuntayhtymälle uuden, vuoteen 2026 ulottuvan kiinteistösuunnitelman. Suunnitelman mukaan kiinteistöjen kokonaismäärää on vähennettävä 30 prosentilla.

Uudessa suunnitelmassa toiminta pyritään keskittämään kirkkoihin ja kappeleihin, jotka ovat Lahden seurakuntayhtymän toiminnan keskuksia.

Alkuvuoden lausuntokierroksella olleessa kiinteistösuunnitelmassa oli maininta siitä, että yhtymä valmistautuu luopumaan ainakin yhdestä leiri- ja kurssikeskuksesta. Tämä maininta kuitenkin poistettiin valtuutettu Ohto Oksasen aloitteesta. Hänen tekemänsä muutosesitys hyväksyttiin äänestyksen jälkeen. Kiinteistösuunnitelman toteuttamiseksi päätettiin perustaa valmisteleva työryhmä sekä tälle alisteinen leirikeskustyöryhmä.

– Alkuvaiheessa ei kannata lukita leirikeskuksen lakkauttamista. Ainakin omassa arvoasteikossani tärkeimpiä ovat kirkkotilat, sitten leirikeskukset ja sitten vasta muut kuten hallintotilat, Oksanen kertoo tiedotteessa.

Uusia investointeja tälle vuodelle

Seurakuntayhtymän toiminnallisten kiinteistöjen pinta-ala on yhteensä yli 35 000 neliömetriä, ja kiinteistötoimen kulut muodostavat 17 prosenttia yhtymän budjetista. Kiinteistöjen vuosikulut ovat tällä hetkellä 3,4 miljoonaa euroa. Mikäli kiinteistökannassa ei yhtymän tiedotteen mukaan tapahdu muutoksia, vuosikulujen arvioidaan nousevan vuoteen 2026 mennessä 3,9 miljoonaan euroon. Samalla ajalla verotulojen kuitenkin arvioidaan laskevan 18,5 miljoonasta eurosta 16 miljoonaan euroon.

Valtuustossa oltiin tiedotteen mukaan yksimielisiä kiinteistöihin kohdistettavien säästöjen tarpeellisuudesta.

Kirkkovaltuustossa hyväksyttiin myös seurakuntayhtymän vuoden 2020 talousarvion kokonaiskehys, jonka mukaan vuoden 2020 budjetiksi arvioidaan noin 21,3 miljoonaa euroa.

Valtuustossa tehtiin myös pieniä muutoksia kuluvan vuoden investointisuunnitelmaa, jonka seurauksena päätettiin uusista investoinneista. Levon hautausmaalle rakennetaan polttoaineen jakelupiste 25 000 eurolla, Renkomäen seurakuntakodin ilmanvaihtokoneet uusitaan 35 000 eurolla ja Nastolan hautausmaalle rakennetaan pumppaamo ja sadetusjärjestelmä 25 000 eurolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.