IL: Opettaja käski heinolalaispojan kesken koulupäivän kotiin vaihtamaan paitaa - "Asiatonta tekstiä"

Bändipaita aiheutti erikoisen tilanteen Heinolan Lyseonmäen koululla. Sami Lettojärvi

Nina Räty

Heinolan Lyseonmäen koulun seiskaluokkalainen poika joutui opettajan käskystä kesken koulupäivän kotiin vaihtamaan paitaa, kertoo Iltalehti.

13-vuotiaalla pojalla oli päällään räppäri Petri Nygårdin keikalta ostettu paita, jossa lukee "Kaljaaaaaaa" Nygårdin kappaleen mukaisesti.

Paidan oli ostanut pojan äiti, joka kertoi, että he kuuntelevat Nygårdia kotona silloin tällöin. Äiti ihmettelee koulun opettajan toimintaa.

Poika kertoi, että koulukaverit ja yksi opettajakin pitivät t-paidan tekstiä hauskana. Ensimmäistä tuntia pitänyt opettaja taas käski hänet tunnin jälkeen kotiin paidanvaihtoon. Pojan mukaan opettaja uhkasi, että muuten poika joutuu rehtorin puhutteluun.

- Se on ihmeellistä, että tuollaista keikalta ostettua bändipaitaa ei saa pitää koulussa. Kyllä tässä pahoitettiin mieltä. Minun puolestani poika saa pitää sellaisia vaatteita kuin haluaa, äiti sanoi Iltalehdelle.

Paidanvaihtoreissu toi vielä myöhästymismerkinnän seuraavalta tunnilta.

Lyseonmäen koulun rehtori Jani Alatalo vahvisti tapauksen Iltalehdelle  ja kertoi, että opettaja toimi koulun järjestyssääntöjen mukaan.

- Kyllä, opettaja on lähettänyt oppilaan kotiin sillä perusteella, että oppilaan paita on rikkonut järjestyssääntöjä ja siinä on ollut asiatonta tekstiä, Alatalo sanoo.

Rehtorin mukaan opettaja tulkitsi paidan tekstin asiattomaksi, koska siinä "mainostetaan alkoholia alaikäisille". Perusopetus pyrkii kasvattamaan nuoria päihteettömään elämäntapaan, rehtori muistutti.

Opetushallituksen ohjeistuksessa oppilaiden asialliseen käytökseen kuuluu myös asiallinen pukeutuminen. Alatalon mukaan koulun järjestyssääntöjen ohjeita onkin syytä tarkentaa mahdollisimman yksiselitteisiksi.

Mitä kalja on?

Kalja ei kuitenkaan ole oluen synonyymi, vaikka usein niin oletetaan.

- Puhekielessä myös olutta sanotaan kaljaksi, mutta kaikki oluen harrastajat eivät taida pitää tästä, sanoo Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntija Kirsti AapalaIltalehdelle.

Yleiskielessä kalja tarkoittaa hyvin mietoa tai alkoholitonta mallasjuomaa, jossa ei ole humalaa mausteena. Kalja on ollut aikoinaan arkijuoma, jota on juotu ruoan kanssa tai janojuomana esimerkiksi heinäpellolla. Olut taas on kaljaa vahvempaa ja sitä on pantu pitoihin ja juhliin kuten jouluksi.

Juomien ero näkyy myös Henrik Florinuksen ensimmäisessä suomalaisten sananlaskujen kokoelmassa vuodelta 1702: "Caljalla työt tehdän; Oluella pidot pidetän." Toinen sananlasku toteaa: "Calja naura Oluen töitä."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.