Historioitsija varoittaa: Venäjä tavoittelee ”luonnollisia rajoja”

Teppo Koskinen

Venäjä on valtio, joka ei tavoittele vallan tasapaino, vaan ylivaltaa. Samalla Venäjä tavoittelee ”luonnollisia” rajoja, siis rajoja, jotka johtuvat maantieteestä, eivät poliittisista rajoista, kirjoittaa sotahistorioitsija, dosentti Markku Salomaa.

Salomaalta on julkaistu tänään kirja Puhutaan Natosta, jossa hän käsittelee myös suomalaista turvallisuuspolitiikkaa ja Venäjää.

Venäjän johdolla puolestaan ei ole muuta ideologiaa kuin alueen ja vallan kasvattaminen. Venäjällä on myös ollut rahaa kasvattaa sotilasmahtia paljon muun kustannuksella, koska muuta ideologiaa ei tarvita.

- Yllätys ei ole, että Venäjän kansan valtaenemmistö kannattaa maantieteen maksimointia, geopolitiikkaa. Ajatellaan, että maa-aluetta ei ole koskaan liiaksi, Salomaa kirjoittaa.

Hän siteeraa esimerkiksi aiheeseen perehtyneitä amerikkalaisia teoreetikkoja.

- Tästä päädytään dilemmaan: onko koko amerikkalainen poliittinen älymystö väärässä ja Suomen poliittinen johto oikeassa, vai olisiko sittenkin päinvastoin? Onko huoli Venjän pyrkimyksistä aiheeton vai aiheellinen ja mitä asialle ehkä pitäisi ja voisi tehdä, Salomaa kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.