Tiesitkö missä saat kuvata ja julkaista?

Heidi Nikunen

Älypuhelimien myötä myös valokuvaaminen on lisääntynyt. Puhelin ja samalla kamera on nykyisin mukana lähes kaikkialla. Myös useat sosiaalisen median julkaisualustat kuten Facebook, Instagram ja Twitter ovat lisänneet kuvausharrastusta. Kuvaaminen ei kuitenkaan ole sallittua aivan joka paikassa. Tiesitkö sinä, missä saat kuvata ja missä et?

1. Saat kuvata häiriötä aiheuttamatta julkisilla paikoilla, kuten juna-asemilla, linja-autoasemilla, lentoasemien yleisölle avoimilla alueilla, kaduilla ja puistoissa, kauppakeskusten yleisissä auloissa, sairaaloiden ja virastojen auloissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa yleisölle avoimissa julkisen palvelun laitoksissa.

2. Saat kuvata myös avoimissa yksityisissä liiketiloissa, eikä omistaja voi sitä kieltää. Omistajalla on kuitenkin oikeus valita asiakkaansa ja hän voi estää kuvaajaa pääsemästä sisälle. Jos kuvaaja on kuvaamassa kaupassa sisällä, omistaja tai kauppias voi pyytää kuvaajaa poistumaan.

3. Kaupoissa, baareissa ja ravintoloissa kuvaajan voi poistaa voimakeinoin ainoastaan poliisi tai vartija. Omistajan ja vartijan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että heillä ei ole oikeutta kieltää kuvaamista tai vaatia kuvia poistettavaksi. Esimerkiksi puistoissa, juna-asemilla tai kauppakeskuksien yleisillä alueilla vartijalla ei ole oikeutta poistaa kuvaajaa, ellei kuvaaja aiheuta järjestyshäiriöitä tai vaaranna yleistä turvallisuutta.

4. Maksullisissa yleisötapahtumissa, laivoilla, museoissa, taidenäyttelyissä, urheilutapahtumissa, uimahalleissa ja liikuntahalleissa kuvaaminen tai kameroiden tuominen tilaan voidaan kieltää sisäänpääsyn ehtona.

5. Ilman lupaa ihmisiä ei saa kuvata silloin kun nämä ovat kotirauhan suojaamissa paikoissa, kuten kotonaan, aidatulla piha-alueella, vessassa tai käymälässä, pukeutumistiloissa, yleisöltä suljetuissa tiloissa esimerkiksi virastoissa ja laitoksissa tai yksityistilaisuuksissa. Näissä tilanteissa kuvaaminen ilman lupaa voi johtaa syytteeseen salakatselusta.

6. Kaikkea mitä on kuvattu, ei voi kuitenkaan julkaista. Tiedotusvälineissä päätöstä kuvan julkaisemisesta säätelee hyvä lehtimiestapa ja journalistin ohjeet. Sellaisia kuvia ei saa julkaista, joka loukkaa henkilön kunniaa tai rikkoo yksityisyydensuojaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut