Puolustusliitto voisi olla löysä tai sitova – osapuolet päättävät

Suomen ja Ruotsin välinen puolustusliitto olisi täysin mahdollinen ilman turvatakuitakin, sanoo Puolustusvoimien operaatiopäällikkö Mika Peltonen. Hänen mukaansa puolustusliitto voi olla löysä tai se voi olla sitova. Osapuolet itse sopisivat, minkälainen siitä tehdään.

Peltonen tosin karsastaa roolissaan sanaa puolustusliitto. Hän on ollut Suomen puolelta johtamassa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä käsittelevän raportin tekemistä.

– Puolustusliitossa on sanana selvä poliittinen sisältö. Se voisi olla esimerkiksi sopimus. Sen sanon, että yksin on tänä päivänä hankala olla. Jos on kaveri, se on heti enemmän kuin yksi.

Peltonen korostaa, että molempien maiden puolustusvoimat ovat raporttia varten suunnitelleet ja tarjonneet sen, miten pitkälle niillä on valmius mennä. Nyt pallo on poliitikoilla, sillä haaste molemmissa maissa on erityisesti lainsäädäntö.

– Sotaväki taipuu, jos poliitikot ovat sitä mieltä, että mennään "puolustusliittoon".

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että laeista pitäisi tehdä mahdollistavia.

– Se on haaste Suomessa, jossa lakeihin pyritään saamaan kaikki mahdolliset skenaariot. Mutta tässä tapauksessa ei voida ennakoida, miten yhteistyötä tulevaisuudessa tehdään.

Hänen mukaansa poliittista tahtoa on, koska sotilaallisen yhteistyön vahvistamiselle on vahva tuki kansalta Suomessa ja Ruotsissa.

– Nyt voidaan suunnitella, harjoitella ja valmistella lainsäädäntö niin, että sitten, jos suurempi kriisi tulee, poliitikot voivat tehdä nopean päätöksen.

Peltosen mukaan poliitikot pohtivat tällä hetkellä esimerkiksi sitä, miten aseellista virka-apua voisi saada ja antaa rajan yli. Tehtävä ei voi olla sotilaallinen nykylainsäädännön mukaan. Se voi liittyä vain terrorismiin, luonnononnettomuuteen tai suuronnettomuuteen.

– Tämä rajoittaa esimerkiksi laivojen ja aseistettujen helikoptereiden käyttöä. Lain muuttaminen voisi olla viisasta niin, että sotalaivan lähettämistä ei katsottaisi aseelliseksi avuksi.

Suomen Merivoimat ei voinut syksyllä osallistua Ruotsin sukellusvenejahtiin, koska laki kielsi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut